Одржане Конститутивна седница и 2. седница Покрајинског социјално - економског савета

Конститутивна седница Покрајинског социјално – економског савета, одржана је данас у Скупштини АП Војводине, након које је одржана и 2. седница  којом су заокружени стратешки правци, ставови и опредељења Савета у новом мандату. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, учествовао је у раду Савета, као и креирању закључака и конкретних предлога за наредни период и предстојећу конференцију под називом ,,За развој привреде – окупљање око пројеката“, предвиђену за децембар.

У оквиру Конститутивне седнице, верификовани су чланови Покрајинског социјално-економског савета за мандатни период 2016 – 2020. године из Уније послодаваца Војводине, Савеза самосталних синдиката Војводине и Покрајинског одбора Уједињених гранских синдиката „Независност“. Испред Покрајинске владе, чланови ПСЕС су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, покрајинска секретарка за финансије, Смиљка Јовановић, покрајински секретар за здравство, Зоран Гојковић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине, Владимир Галић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић, и саветник председника Покрајинске владе, Горан Лазовић.

Ово је први корак на употпуњавању социјалног дијалога, између послодаваца, Покрајинске владе и синдиката. Унија послодаваца је изнела предлоге и мере за унапређење привредног амбијента, и донета је и одлука о организовању велике конференције под покровитељством Покрајинске владе, где ћемо покушати да на један концентрисан начин, усмеримо како запослене, тако и послодавце, да кроз мере Покрајинске владе аплицирају за пројекте у иностранству, али и за републичке и покрајинске пројекте и средства“, рекао је потпредседник Ђоковић и истакао да је неопходно да сваки члан ПСЕС-а из сопственог делокруга, припреми предлоге мера и активности за унапређење стања у привреди и поправљање привредног амбијента за све његове чиниоце, а сходно надлежностима Покрајинске владе.

По завршетку Конститутивне седнице одржана је и 2. седница Покрајинског социјално - економског савета, на којој су изнети предлози Уније послодаваца Војводине за унапређење привредног амбијента. Унија је овом приликом иницирала проглашење Деценије предузетништва и иновација, као и обезбеђење услова за одржив привредни раст уз нов економски систем.

Председник Уније послодаваца, Станко Крстин, изнео је постојеће проблеме и конкретан програм реформи чији су приоритети успостављање нове каматне и кредитне политике, којом се предлаже укидање двовалутног система, потом успостављење нове монетарне политике, формирање курса у служби извоза и раста, при чему се динар утврђује на слободном девизном тржишту, санирање банкарског система и смањење оптерећења привреде. У том смислу, поред пореске реформе, по Унији је потребно смањити износе комуналних услуга, увести реалну казнену политику, те изједначити одговорности предузетника и привредних друштава.

Поред тога, сви присутни су се усагласили да је неопходно даље развијати социјални дијалог, како би сви представници ПСЕС-а, имали прилику да анализирају, разматрају и дају закључке и формирају ставове о појединим законским и подзаконским актима и њиховим нацртима. Учесници су најавили креирање заједничког документа на основу закључака и ставова, који би послужио као оријентир у наредном мандату ПСЕС-а. 

Покрајински социјално-економски савет ће, под покрoвитељством Покрајинске владе, а на иницијативу Уније послодаваца Војводине, организовати Конференцију под називом ,,За развој привреде – окупљање око пројеката“, са циљем да привредници и представници запослених, на основу Програма Покрајинске владе,  изнесу своје предлоге и очекивања у вези са стварањем што повољнијих услова за развој привреде, а тиме и за побољшање материјалног и социјалног положаја запослених и свих грађана у АП Војводини и у целој Републици Србији. На Конференцију ће, чланица ПСЕС бити позвани истакнути привредници, представници великих мултинационалних и домаћих компанија, малих и средњих предузећа и предузетници који послују у Војводини, представници коморског система, установе и други који би могли допринети успешном раду Конференције.  Планиран термин одржавања Конференције је прва половина децембра 2016. године, а који ће утврдити Организациони одбор.

September 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates