Дани буњевачке културе у Бајмоку: Нек' нам живи наша мила Бачка, тамбурица, писма Буњевачка!

У организацији Буњевачког културног центра Бајмок, једанаести пут се одржава дводневна манифестација ,,Дани буњевачке културе - Бајмок 2016.". Данашњи Етнофестивал буњевачких националних јела, отворио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, упртаву и националне мањине – националне заједнице, Михаљ Њилаш.

С обзиром да сама манифестација превасходно има за циљ, поред неговања традиције и културе ове националне заједнице, и повећање броја посетилаца, учесник манифестације је и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам, Сергеј Тамаш.

Етнофестивал буњевачких националних јела ове године окупља преко 30 учесника из земље и иностранства, који представљају своје кулинарско умеће припремањем традиционалних специјалитета.

Потпредседник Михаљ Њилаш прогласио је фестивал отвореним чувеним стиховима буњевачке песме: ,,Чињеница да је ово већ једанаеста традиционална манифестација, говори о снази буњевачке националне заједнице, говори о њеним вредностима. Данашња манифестација показује колико су Буњевци посвећени очувању и неговању својих традиционалних вредности. Важно је што Буњевци могу диванити и певати на свом језику, што могу неговати своју културу, традицију и справљати своја чувена ,,ила“. Посебност Буњеваца уткана је у историју нашег поднебља“. Њилаш је додао да се на последњем попису становништва, око 16.000 грађана у Србији изјаснило да су припадници ове мањине, те да је овај број потребно чувати путем Националног савета Буњеваца, Културног центра и удружења, а Покрајинска влада ће настојати да пружа подршку.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је става да је овакав фестивал од великог значаја за буњевачку националну заједницу чије наслеђе, традицију и локалитет потребно неговати и промовисати, како би своје богатство представили широј јавности и тиме привукли што више посетилаца.

,,Традиционална буњевачка манифестација у Бајмоку представља добар пример промоције саме буњевачке заједнице на територији АП Војводине. Оно што Секретаријат за привреду и туризам посебно истиче је обједињена промоција културолошког и гастрономског туризма, што је једна од водећих активности у домену манифестација у Покрајини. Овакве манифестације широм Војводине представљају богатство ових простора, а дају и смернице у оквиру програма подстицаја Секретаријата“, истакао је помоћник покрајинског секретара за област туризма Сергеј Тамаш.

Поред влашке, мађарске, немачке, русинске и македонске националне заједнице, на овогодишњем фестивалу учествују и удружења, попут Удружења Дрежничана из Бајмока, буњевачка удружења са територије АП Војводине и из Мађарске, као и ученици ОШ „Вук Караџић“ из Бајмока, који изучавају буњевачки говор са елементима националне културе.

Манифестација је подржана од стране Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, упртаву и националне мањине – националне заједнице, Град Суботица и Национални савет буњевачке националне мањине.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates