Покрајинска влада и Општина Инђија удруженим средствима значајно унапређују положај ромске заједнице

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, потписао је уговоре по Конкурсу за доделу бесповратних средстава градовима и општинама са територије АПВ за суфинансирање реализације локалних акционих планова за унапређење положаја Рома у области становања, са председником Општине Инђија Петром Филиповићем. Покрајински секретаријат за привреду је за ову намену доделио Општини Инђија средства у износу од 1,4 милиона динара, док је исти износ издвојила и Општина, чиме ће бити извршена санација 15 домаћинстава.

Потписивању су присуствовали помоћница покрајинског секретара за област унапређења положаја Рома Славица Денић и Нинослав Јовановић, координатор за ромска питања Општине Инђија.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, је прошле године расписао Конкурс за доделу бесповратних средстава градовима и општинама са територије ап војводине за суфинансирање реализације локалних акционих планова за унапређење положаја рома у области становања, при чему је доделио 3 милиона динара као подршку програму реализације локалних акционих планова за Роме у области становања на територији АП Војводине.

Циљеви финансирања су се заснивали на примени Стратегије за унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији АП Војводине, са циљем њихове интеграције у друштвене токове, а што би, уз реализацију локалних акционих планова, знатно побољшало услове становања ове националне заједнице.

Чињеницу да је важно обратити пажњу на Роме, како у Војводини, тако и читавој земљи, те да је неопходно стално побољшање њиховог положаја у друштву, истакао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин. ,,Роми су најугроженија национална заједница, не само у Војводини, већ у целој Европи, међутим, Војводина као регион се сматра за регион са најквалитетнијим програмом помоћи ромској националној заједници. Програм, који је представљен у појединим европским регијама заснован је на решавању три кључна проблема – образовање, запошљавање и становање. Покрајинска влада је управо локалним самоуправама у Војводини помагала у оквиру поменута три сегмента, а данашњи сусрет у Инђији је посвећен пружању помоћи општини у погледу становања Рома. Средствима удруженим са Општином Инђија, тачније са укупно 2,8 милиона динара, помажемо да се санирају постојећи објекти и задовоље стамбене потребе Рома који живе на територији ове Општине. Наредне недеље предстоји потписивање сличних уговора и са општинама Оџаци и Ковин“, рекао је Васин, додавши да је Секретаријат протекле године у Инђији финансирао шест месеци зараде за координатора за ромска питања, а обезбеђена су и средства за набавку уџбеника и школског прибора за ромске ђаке.

Председник Општине Петар Филиповић истакао је важност овог и сличних подстицајних пројеката, посебно за припаднике ромске националне заједнице, јер су они најугроженији у материјалном смислу, посебно у погледу услова живота. ,,Поред наведених средстава, преко 5 милиона динара је обнезбеђено у оквиру општинског буџета за питање унапређења положаја рома у Општини, као и за решавање стратешких питања њихове националне заједнице. Поред ове, Општина Инђија помаже и друге угрожене националне заједнице на њеној територији“, рекао је Филиповић.

Нинослав Јовановић је посебно нагласио да ће средства бити усмерена на набавку грађевинског материјала, а све мере и средства ће стићи до корисника помоћи. ,,Дефинисан је број породица које ће бити добитници помоћи, а све остале породице се могу пријавити. Поред броја чланова породице, кључни критеријум за одабир корисника помоћи ће бити услови становања, јер је примарни циљ, обнова, тачније санација постојећег стамсбеног објекта у коме породица живи. Биће испоштовани управо они којима је помоћ најпотребнија. Поред овог првог корака, планирано је обезбеђивање средстава за обнову још најмање 15 кућа“, рекао је Јовановић, и додао да је почетак радова предвиђен за око месец дана.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates