У Медија центру Војводине одржан округли сто „Слобода изражавања унутар војвођанских националних заједница“

Нови Сад, 5. новембар 2015. - Слобода изражавања унутар војвођанских националних заједница се не може издвојено посматрати у односу на слободу изражавања у медијима у целом друштву. Ово је један од преовлађујућих закључака из данашње расправе одржане у Медија центру Војводине, у којој су учесници покушали да одговоре на низ питања, између осталог, како помоћи медије националних мањина и истовремено очувати независну уређивачку политику, поготову у контексту актуелних реформских процеса и приватизације локалних медија.

Панелисти округлог стола били су шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС у Србији Гордана Јанковић, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић, др Алпар Лошонц са Универзитета у Новом Саду и медијски експерт Мирослав Кевежди. Округлом столу присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин.

Једна од тема се односила на гашење мањинских медија. У расправи су изнети подаци да је од 28 медија на мањинским језицима продато осам, да ће још пет бити продато, док је 11 медија остало непродато и да су четири угашена.

На питање новинара да прокоментарише гашење ових медија, Мирослав Васин је рекао је то веома лоше за друштво. Васин је изнео мишљење да су неадекватна законска решења довела до тенденције гашења ових медија и да се то морало избећи.

„Данас смо у ситуацији, нарочито је то значајно за Војводину, да су медији на језицима националних заједница нешто што одржава дух мултиетничности у Војводини и неминован део тог процеса. Гашење медија на мањинским језицима сигурно ће значити корак уназад у реализацији демократских принципа“, рекао је Васин и указао на значај медија на језицима националних заједница у корпусу остваривања колективних права националних мањина, али и њихову улогу у профилисању Војводине, као мултикултурне заједнице.

На питање колико уредници и новинари правилно извештавају о мањинским заједницама, Васин је истакао да у Србији, генерално, постоји проблем вредносног система.
„Наш вредносни систем је у кризи, у њему је дошло до таблоидизације и „фарма“-изације целог друштва. Он је постао такав да у први план намеће закључке који су потпуно супротни нормалном вредносном систему. То највише и плаши, јер је најтеже мењати вредносни систем. Нажалост, ми смо врло брзо успели да покваримо вредносни систем, а врло ће бити дуг пут повратка нормалном вредносном систему. А друго питање је и да ли ми уопште желимо да се вратимо нормалном вредносном систему“, изјавио је Мирослав Васин.

 
August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates