БСЦ Информативни центар подржао Малу ИТ aкадемију

Нови Сад, 3. септембар 2015. - Малим Новосађанима нису сметале високе температуре и што је распуст у пуном јеку, да током претходна два месеца, са великим интересовањем похађају часoве Мале ИТ академије. Летња школa програмирања за основце из нашег града, коју организује Војвођански ИКТ кластер у сарадњи са Пословним инкубатором у Новом Саду (Војвођанских бригада 28), не би био могућ без подршке и разумевања БСЦ Информативног центра. Подршку су пружилe и компаније: M&I Systems Co, Total Observer, ProkomSoft, Levi9 и Intens, те је обезбеђен и један број стипендија.

Директорка БСЦ Информативног центра за пословну стандардизацију и сертификацију M.Sc. Марија Вујаковић и помоћница покрајинског секретара за предузетништво, запошљавање и занатство, доц. др Мирјана Крањац, препознале су значај подизања свести о значају бављења програмирањем и креативном размишљању код најмлађег узраста и дале подршку овој летњој школи програмирања за најмлађе, на захтев Пословног инкубатора.

Мала ИТ aкадемија почела је са радом овог лета, а први курсеви који су понуђени нашим суграђанима, били су намењени основцима. Прве две групе малих дипломаца су 1. августа, а следеће три групе 22. августа, својим родитељима, наставницима, организаторима и окупљеним медијима представили своје радове - игрице и апликације, које су током курса направили. Наравно, том приликом су им уручене дипломе за успех.

Реч је о програму који омогућава основцима да се упознају са концептом програмирања, кроз игру и креативно учење. С обзиром да постоји велико интересовање деце и родитеља за оваквом врстом образовања, постоји иницијатива да се пројекат продужи и да се летња школа претвори у програм који ће трајати током целе школске године. Неке основне школе у Новом Саду су већ изразиле заинтересованост да раде по наставном програму Мале ИТ академије, па је сва прилика да ће ова иницијатива да се прошири и обухвати још више основаца у будућности.

Основни циљ Мале ИТ академије је да деци приближи програмирање и да им покаже да то није нешто страно и компликовано. Полазници имају прилику да се упознају са целокупним процесом развоја софтвера (игрица, апликација за мобилни телефон, веб апликација, или нешто треће) који обухвата формирање и разраду идеје, дизајн, развој саме апликације и тестирање.

Поред тога, Академија је направљена тако да деци донесе вишеструке користи:

• да их научи и да им покаже да они сами могу бити ствараоци игара и апликација, а не само корисници,
• да их подстакне на аналитичко размишљање,
• да унапреди њихову способност за решавање проблема,
• да их мотивише да наставе да се баве програмирањем самостално, и када се курс заврши.

Осим што едукује малишане, Мала ИТ академија треба да покаже родитељима како да се укључе у образовање своје деце, како да их мотивишу да буду иновативни и да се оспособе да развијају своје идеје. Ово је начин за покретање иновативног циклуса од најмлађег узраста.

Информације о Малој ИТ академији ђаци и њихови родитељи могу пронаћи на сајту Пословног инкубатора: http://www.inkubator.biz/rs/kontakt

March 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates