Васин: Жетвене свечаности у Војловици још једном показују мултиетничку страну Војводине

Панчево, 24. јул 2015. - Традиционална манифестација "Жетелачки дани", која се, од 22. до 25. јула, одржава у панчевачком насељу Војловица, чији су житељи углавном Словаци и Мађари, посетио је данас потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин.

 

„Ове жетвене свечаности у својим садржајима обухватају традицију Словака, Мађара и Срба, што још једном показује мултиетничку страну Војводине, у којој у слози живи 26 националних заједница,“ истакао је Васин.

„Војловица организацијом ових жетвених свечаности доприноси и развијању и одржању манифестација као војвођанског бренда. Покрајинска влада је вишегодишњим подржавањем оваквих манифестација допринела томе да у Покрајини данас има преко 1200 манифестација које представљају јединствен бренд Војводине“, изјавио је потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин.

Ову манифестацију, која се одржава већ 21. пут, организује Словачко културно просветно друштво ,,Ђетван“. Данас, трећег дана ове манифестације, предвиђено је одржавање изложби производа од жита, традиционалних специјалитета, рукотворина удружења грађана из Панчева, Ковачице, Падине, Арадаца, Долова, Јабуке, Иванова и Скореновца.

Овом приликом, потпредседник Мирослав Васин састао се и са представницима Мађарског културно-уметничког друштва „Тамаши Арон“, представницима Словачке евангеличке цркве, Реформатске цркве, као и гостима из Трансилваније из места Мадефалва, одакле воде порекло Мађари који живе у Панчеву, односно одакле је потекла историја Буковинских Секељ Мађара. У разговору је изнето да ће се у току недеље у Мађарској потписати пројекат по ком се финансира куповина куће и изградња етно куће аутентичног изгледа - куће Буковинских Секељ Мађара. Ово је идеја на којој се ради од 2008. године. Посета је обухватила и просторије Добровољног ватрогасног друштва и етно куће Словачког културно просветног друштво ,,Ђетван“, где се након отварања одржао и културно-уметнички програм.

Овом приликом, Васин је потврдио колико је важно да се баштина Мађара и Словака у овој средини сачува и истакао да у томе важно место имају пројекти изградње и опремања етно кућа. Васин је обишао и месни одбор Матице словачке у Србији, где је у току школа за децу за припремање традиционалних словачких кифли и базар рукотворина.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates