Tradicionalna uloga žena u graditeljskim zanatima tema današnje tribine u Skupštini AP Vojvodine

Novi Sad, 10. jun 2015. - Tribina posvećena tradicionalnoj i vekovnoj ulozi žena u graditeljstvu i graditeljskim zanatima, održana je danas u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavoda za ravnopravnost polova. Direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački otvorila je skup navodeći da je od velike sociološke važnosti isticanje žena koje su učinile velika dela, dajući svoj doprinos društvu.

,,Danas govorimo i o tome kako su žene u mnogim profesijama zapostavljene. Prilika je da da pomenemo i preminulu arhitekticu Ivanku Raspopović, jednu od najenigmatičnijih ličnosti savremene arhitekture, čije je jedno od najznačajnijih dela i zdanje Muzeja savremene umetnosti na Ušću u Beogradu. Uloga institucija, te programa i ustanovljenih mehanizama da demistifikuju rodne stereotipe i predrasude, koje su žene svojim radom eliminisale iz pojedinih profesija i javnog političkog života. Potrebne su godine truda i rada u procesu afirmacije žena, tačnije nastojanja da im vratimo onaj status koji one istinski zavređuju", rekla je Vesna Šijački.


Tribina ima za cilj povećanje vidljivosti rada i doprinosa žena u zanimanjima koja se tradicionalno opažaju kao muška. U graditeljskim zanatima žene su globalno manje zastupljene, istorijski manje vidljive i nagrađivane. Sve do nedavno, istoričari su smatrali da žena graditeljki nije ni bilo do polovine 20. veka. Posebno su zaboravljene i nevidljive žene koje su radile u partnerstvima i timovima, te svoju kreativnost i umeće nisu dovoljno eksponirale. U svetu danas polovinu onih koji završavaju arhitekturu čine žene, a manje od 20 odsto njih ima licence za rad. Pored toga, prema statističkim podacima, nešto više od trećine devojaka u srednjim školama i na fakultetima se obrazuje u oblasti građevinarstva i tehničkih nauka, a samo 11 odsto žena se bavi ovom delatnošću.Na tribini su predstavljene aktivnosti graditeljki i čime se doprinosi inicijativama za osvetljavanjem uloge žena u graditeljstvu u Srbiji, ali i iniciraju aktivnosti za uključivanje većeg broja žena u ovu oblast.


Skupu su se obratile i Vesna Stanulov, etnološkinja-antropološkinja iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, arhitektice Andrea Tamaš Dačić, Dragana Kojičić, vajarka i graditeljka Smilja Ignjatović, kao i Marijana Veliki Majstorović iz nevladine organizacije ,,Barabarka".

September 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates