Vasin: Žetvene svečanosti u Vojlovici još jednom pokazuju multietničku stranu Vojvodine

Pančevo, 24. jul 2015. - Tradicionalna manifestacija "Žetelački dani", koja se, od 22. do 25. jula, održava u pančevačkom naselju Vojlovica, čiji su žitelji uglavnom Slovaci i Mađari, posetio je danas potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

 

„Ove žetvene svečanosti u svojim sadržajima obuhvataju tradiciju Slovaka, Mađara i Srba, što još jednom pokazuje multietničku stranu Vojvodine, u kojoj u slozi živi 26 nacionalnih zajednica,“ istakao je Vasin.

„Vojlovica organizacijom ovih žetvenih svečanosti doprinosi i razvijanju i održanju manifestacija kao vojvođanskog brenda. Pokrajinska vlada je višegodišnjim podržavanjem ovakvih manifestacija doprinela tome da u Pokrajini danas ima preko 1200 manifestacija koje predstavljaju jedinstven brend Vojvodine“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

Ovu manifestaciju, koja se održava već 21. put, organizuje Slovačko kulturno prosvetno društvo ,,Đetvan“. Danas, trećeg dana ove manifestacije, predviđeno je održavanje izložbi proizvoda od žita, tradicionalnih specijaliteta, rukotvorina udruženja građana iz Pančeva, Kovačice, Padine, Aradaca, Dolova, Jabuke, Ivanova i Skorenovca.


Ovom prilikom, potpredsednik Miroslav Vasin sastao se i sa predstavnicima Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron“, predstavnicima Slovačke evangeličke crkve, Reformatske crkve, kao i gostima iz Transilvanije iz mesta Madefalva, odakle vode poreklo Mađari koji žive u Pančevu, odnosno odakle je potekla istorija Bukovinskih Sekelj Mađara. U razgovoru je izneto da će se u toku nedelje u Mađarskoj potpisati projekat po kom se finansira kupovina kuće i izgradnja etno kuće autentičnog izgleda - kuće Bukovinskih Sekelj Mađara. Ovo je ideja na kojoj se radi od 2008. godine. Poseta je obuhvatila i prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva i etno kuće Slovačkog kulturno prosvetnog društvo ,,Đetvan“, gde se nakon otvaranja održao i kulturno-umetnički program.

Ovom prilikom, Vasin je potvrdio koliko je važno da se baština Mađara i Slovaka u ovoj sredini sačuva i istakao da u tome važno mesto imaju projekti izgradnje i opremanja etno kuća. Vasin je obišao i mesni odbor Matice slovačke u Srbiji, gde je u toku škola za decu za pripremanje tradicionalnih slovačkih kifli i bazar rukotvorina.

November 2019
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2019 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates