Nevladinom sektoru i udruženjima građana dodeljeno 25 miliona dinara za razvoj turizma i starih zanata

Novi Sad, 16. jul 2015. - Danas su uručeni ugovori korisnicima sredstava dodeljenih putem dva konkursa - konkursom za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima građana sa teritorije Vojvodine, pri čemu je 10.940.000 dinara dodeljeno za 114 udruženja za realizaciju projekata u oblasti turizma, kao i konkursom koji pomaže razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata, tačnije domaću radinost u Vojvodini, pri čemu je dodeljeno 14 miliona dinara za 130 udruženja. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, obratio se prisutnima na današnjem svečanom potpisivanju ugovora sa korisnicima sredstava po konkursima Sekretarijata iz oblasti turizma i zanatstva.


,,Današnja svečanost naglašava značaj nevladinog sektora i udruženja građana u svim oblastima društvenog i privrednog života građana pokrajine. Ovim se pokazuje da bez nevladinog sektora nema društvenog napretka. Učesnici na konkursima Sekretarijata su doprineli da Vojvodina ostvari izuzetne rezultate u oblasti turizma u prethodne dve godine. Programima Sekretarijata koji se odnose na koheziju svih činilaca u procesu stvaranja turističkih proizvoda, pospešeno je učešće lokalnih samouprava, privrednika, turističkih poslenika, ugostitelja, hotelijera, kao i nevladinog sektora. Turizam je danas najprofitabilnija privredna grana u Vojvodini, a korisnici sredstava su tome umnogome doprineli. Vojvodina je prvi put prošle godine prešla iznos od 200 miliona evra prihoda koji proizilazi iz svih sadržaja u oblasti turizma. Za 15,8 odsto je povećan broj posetilaca u pokrajinu za prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period protekle godine. Jedan od najznačajnijih vojvođanskih brendova su i manifestacije, kojih ima više od 1200 širom pokrajine“, rekao je Vasin i nadovezao se na oblast zanatstva rekavši da se bez starih zanata ne može zamisliti turistička ponuda, te da ,,bez dobrog suvenira i tradicije, bez predmeta koji podsećaju na prošlost nema ni budućnosti“.


Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova različitim konkursima i programima podstiče razvoj turizma u Vojvodini, što potkrepljuje i činjenica da je ove godine 50 miliona dinara usmerena ka lokalnim samoupravama u pokrajini, s ciljem da se upotpune ili nastanu nove tematske celine u okviru postojeće turističke ponude, potom 23 miliona dinara za preduzetnike za izgradnju i rekonstrukciju turističkih i ugostiteljskih objekata, kao i za informatičku obuku. Pored navedenog, u 2015. godini, šest miliona dinara opredeljeno je za regionalne razvojne agencije za formiranje destinacijskih menadžment organizacija, 39 miliona dinara namenjeno je Turističkoj organizaciji Vojvodine.

U pogledu starih zanata, u 2015. godini, Sekretarijat je raspisao dva konkursa kojima je opredeljeno 25 miliona dinara preduzetnicima i 15 miliona dinara nevladinom sektoru. Analizom pristiglih projekata, došlo se do zaključka da postoji velika potreba za organizovanjem obuka, nabavku literature i opreme kako bi se afirmisali stari zanati kao mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, te kako bi postali sastavni deo turističkih aktivnosti kroz očuvanje tradicije.

October 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates