Miroslav Vasin na svečanom obeležavanju 74. godine od dizanja ustanka naroda Srbije

Novi Sad, 7. jul 2015. - Svečani skup povodom obeležavanja 74. godine od dizanja ustanka naroda Srbije, održan je danas na Iriškom vencu kod Spomenika slobode, gde je upriličeno i polaganje venaca palim borcima narodnooslobodilačkog rata. Tim povodom su se prisutnima obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik SUBNOR AP Vojvodine Svetomir Atanacković. Oko 1300 učesnika današnjeg skupa odalo je poštu poštu nastradalim borcima NOB-a, te je pored obeležavanja 74. godine od ustanka, obeležena i sedamdesetogodišnjica pobede nad fašizmom. Organizator okupljanja je SUBNOR AP Vojvodine, dok je pokrovitelj Pokrajinska vlada, tačnije Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.


Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin da je narod u Srbiji vodila vekovna težnja da bude slobodan, želja da slobodno diše, da slobodno razmišlja: ,,Želja za slobodom naroda Srbije je izrodila mnoštvo junaka – Obilića, Sinđelića, Aleksića, Principa – i mnoge druge koji su bili spremni da daju svoj život za slobodu. Mnogo je časnih primera junaštva u našoj istoriji, kojima je ideal bio važniji od života. Mnogi od njih leže na Sutjesci, Kozari, Dunavu, Batini, Neretvi, čije sećanje se mora negovati. Današnji dan nije samo dan ustanka naroda Srbije, već je to početak borbe protiv fašizma u celoj Jugoslaviji, početak otpora jugoslovenskih naroda vođenih zajedničkom željom za slobodom“, rekao je Vasin.


Predsednik PO SUBNOR AP Vojvodine Svetomir Atanacković, obraćajući se borcima, njihovim potomcima i posetiocima je posebno istakao istorijske pojedinosti i okolnosti koje su dovele do ovog ustanka. Nakon Aprilskog rata 1941. godine i okupacije Jugoslavije, veći deo centralne Srbije okupiran je od strane Nemaca i Bugara, koji su odveli oko 350.000 vojnika u zarobljeništvo. Dana, 4. jula 1941. godine na sednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije je doneta odluka o početku oružanog ustanka. Tradicionalno se smatra da je ustanak u Srbiji započeo 7. jula u selu Bela Crkva, kod Krupnja, gde se na Ivanjdan održavao tradicionalan seoski vašar.

Pored predstavnika SUBNOR AP Vojvodine i SUBNOR pojedinih lokalnih samouprava, vence su položili i pripadnici Vojske Srbije, Pokrajinska vlada, kao i učesnici iz regiona, poput Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, predstavnika Distrikta Brčko, Progonjeni od nacizma Mađarske, Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine, predstavnici političkih stranaka, i mnogi drugi.

October 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates