Ivan Đoković: Sekretarijat za privredu i turizam pionir u podsticanju kreativne ekonomije

Novi Sad, 14. mart 2018. – Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je načinio strateški korak u domenu unapređenja oblasti preduzetništva tako što je prvi u Republici Srbiji raspisao javne pozive u oblasti kreativne ekonomije namenjene mikro i malim privrednim društvima, što zapravo predstavlja pionirski poduhvat u okviru ove značajne i veoma zastupljene privredne oblasti. Konkursima su protekle godine subvencisani troškovi nabavke mašina, opreme, softvera i repromaterijala. Ovakvim pristupom značajno su podržani privrednici u Vojvodini, koji baveći se kreativnom ekonomijom i sami predstavljaju bitan segment razvoja ukupne privrede i preduzetništva u pokrajini.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković ističe da kreativna industrija nije samo domen privrede koji može da oplemeni i modifikuje industrijsku proizvodnju i usmeri je ka većim, stranim tržištima, već je faktor u jačanju individualne privatne inicijative, preduzetničkog duha, inovacija i savremeno valorizovanih tehnologija. Pored toga, jasno je naglasio da proizvodi koji nastaju u okviru kreativne ekonomije jesu namenjeni tržištu, ali često bivaju svrtsani u umetničke i stare zanate, usled tradicionalne predstave o preduzetništvu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je u svojim prethodnim obraćanjima dao do znanja da je kreativna industrija spona koja premošćava barijere, te da ovaj vid industrije stvara novu dodatnu vrednost, podstiče izvoz i obnavlja postojeće koncepte u okviru profesionalne profilizacije i zapošljavanja, omogućavajući svim akterima tržišne trke da se pripreme za novi vid globalne ekonomije. Nastup kreativne ekonomije na stranim tržištima čini je svojevrsnim ambasadorom Srbije, ali i AP Vojvodine, u kojoj je i začet novi koncept podrške ovom privrednom sektoru.

On je dodao da je ključ razvoja malog i mikro preduzetništva u kombinovanju državnih sredstava i garancija sa komercijalnim bankarskim sektorom, kao i omogućavanju maloj i mikro privredi da pod beneficiranim uslovima izađe na tržište.

Povodom nedavno održane konferencije u Beogradu na temu „Kreativna Srbija: budućnost je kreativna“, na kojoj su učestvovali i predstavnici Sekretarijata, Đoković je u potpunosti podržao namere i napore predsednika Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, kao i spremnost Srbije da se ozbiljnije posveti ovoj ekonomski nedovoljno prepoznatoj oblasti.

Podsetimo, Sekretarijat za privredu i turizam je za svoje konkurse u oblasti kreativne ekonomije izdvojio ukupno 20 miliona dinara, tačnije 10 miliona dinara po svakom konkursu,  a sredsstva su bila namenjena za subvencionisanje ili refundiranje nabavke mašina,  opreme, ili softvera, po prvom, i nabavke repromaterijala po drugom konkursu. Pravo učešća na konkursima imala su privredna društva i preduzetnici sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, a koji posluju u oblasti proizvodnje video materijala, televizije,  reklamne, grafičkog dizajna i slično.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam svojim programom i podsticajnim merama nastavlja da pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, klasterima i inkubatorima u tekućoj, ali i u narednim godinama, sa ciljem unapređenja konkurentnosti vojvođanske privrede. Na ovaj način, Sekretarijat na direktniji način povezuje predstavnike privrede i regionalnih organizacija, upoznavajući ih sa savremenim privrednim trendovima Evropske unije i drugih regiona, identifikujući ključne probleme, pravce razvoja konkurentnosti privrede, mogućnosti izlaska na strana i udaljena tržišta.

August 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates