Zamenik Pavle Počuč o sistemskom rešavanju problema unutar IKT sektora na Konferenciji evropskog projekta ,,Dizajniraj svoj posao“

Obraćanje zamenika pokrajinskog sekretara, mr Pavla Počuča

Novi Sad, 05.februar 2018. - Danas je u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana završna konferencija evropskog projekta ,,Dizajnirajte svoj posao", a u okviru programa ,,ERASMUS +“. Naziv konferencije je ,,Odgovor na nedostatak kvalifikovanih IT radnika u Jugoistočnoj Evropi”, u organizaciji Centra za omladinski i društveni razvoj ,,RES POLIS“, suorganizatora Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uz podršku Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Cilj samog Projekta je nastojanje da se pronađu održiva i sistemska rešenja za povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, kroz saradnju i uključivanje aktera iz svih sektora društva, relevantnih institucija donosioca odluka i univerziteta.

Ovim se stvara novi pristup kroz nove kratkoročne i jednostavnije nastavne IKT programe, koji se mogu sistematski koristiti za ekonomsko i obrazovno osnaživanje nezaposlenih i ljudi sa manjim mogućnostima. Istovremeno, ovi programi mogu sistematično povećavati digitalne kompetencije i mogućnosti za učenje tokom celog života celoj populaciji ciljane zemlje.

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, prilikom svog obraćanja je istakao da problem, ali i velika prilika, leži u IKT sektoru, sektoru sa stalnim rastom i potrebom za radnom snagom u kojoj oskudevamo.

,,S jedne strane imamo veliki broj nezaposlenih koji traže posao, te u nedostatku istog migriraju u druge razvijene zemlje, dok sa druge imamo rastući IKT sektor u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom snagu. Potreban je zaista mali korak da sve ove talente i dostignuća pretvorimo u preko potrebnu bazu IT strucnjaka od inženjera racunarstva i programiranja do umetnika koji vladaju digitalnim alatima. IKT sektor je grana privrede koja se najbrže razvija u odnosu na druge grane i koja konstantno beleži dobre rezultate“, rekao je Počuč i naveo podatke koji idu u prilog ovoj tvrdnji.

,,Ukupni poslovni prihodi IKT sektora u Srbiji su premašili 4 milijarde evra u 2017. godini, pri čemu je izvoz usluga u ovom sektoru prošle godine porastao za čak 22 odsto, odnosno oko 900 miliona dolara.  Rast trgovinskog salda IKT usluga je skoro 25 odsto i za očekivati je da ta stopa raste, a samim tim se i da se ispune očekivanja da do 2020. godine izvoz IKT usluga dostigne 1,5 milijardi evra“, naveo je Počuč.

Zamenik Počuč je dodao da su Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i lokalne saouprave, u skladu sa uočenim problemima povećali upisne kvote na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, potom je pokrenuta izgradnja inovacione infrastrukture u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, i drugim gradovima, uvedena je informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovne skole, a u toku su pilot projekti i intenzivne obuke i kursevi prekvalifikaciju u IT sektoru širom Srbije.

Na konferenciji su predstavljena rešenja za premošćavanje jaza u veštinama u IKT sektoru i predstavljeni primeri dobre prakse u Jugoistočnoj Evropi, a kroz pet sesija, plenarnih rasprava, tematskih okruglih stolova i radionica.

Obraćanje člana Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorada Radojevića

August 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates