Dom učenika ŠOSO ,,Milan Petrović“ socijalno odgovorna mreža centara i službi osoba sa invaliditetom

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, posetio je danas Dom učenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje ,,Milan Petrović“ i tom prilikom sa direktoricom ustanove, Slavicom Marković, obišao njihov kompleks na Novom naselju u Novom Sadu. Ova škola sa domom za učenike brine o oko 1200 učenika sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom različitog uzrasta i različitog tipa ometenosti. Locirana na 12 adresa u Novom Sadu, i u okviru 10 odeljenja u Južnobačkom i Sremskom okrugu, ona predstavlja složenu mrežu socijalno odgovornih centara i službi.

Korisnici Doma i učenici ove specijalizovane osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u prilici su da učestvuju u raznovrsnim kreativnim projektima i umetničkim radionicama, pri čemu je njihov rad afirmisan i nagrađen kvalitetnijom socijalnom inkluzijom i organizacijom dnevnih aktivnosti. Zamenik Pavle Počuč je istakao da je upravo cilj posete uvid u postojeće stanje ovakvih ustanova, s obzirom da je u okviru programskih aktivnosti Sekretarijata, tačnije Sektora za privredu uvršteno i zapošljavanje ranjivih i teže zapošljivih kategorija stanovništva, prevashodno osoba sa invaliditetom.

,,Za narednu godinu je u pripremi izdvojena programska aktivnost, podsticaj kako postojećim preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju, tako i onima koji žele da uđu u taj postupak, uz podršku i nevladinog sektora. To predstavlja značajan iskorak, posebno u pogledu socijalnog zapošljavanja i socijalnog preduzetništva, te zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Naše institucije i ustanove su na zajedničkom zadatku usmerenom ka afirmaciji, podršci i promociji ove oblasti“, istakao je Počuč, dodavši da je socijalno preduzetništvo još uvek nedovoljno prepoznata i zastupljena.

Dom za učenike ŠOSO ,,Milan Petrović“ pruža usluge edukacije, rehabilitacije, zdravstvene nege, radnog angažovanja i društveno-kulturnih aktivnosti dece, mladih i odraslih kojima je potrebna specifična društvena podrška. Sam Dom pruža usluge smeštaja, ishrane, obrazovanja i vaspitanja redovnih učenika srednje škole, uzrasta od petnaest do osamnaest godina sa različitim tipovima smetnji u razvoju.

Vaspitni rad u Domu planiran je osmišljen i organizovan. Sadržaji vaspitnog rada omogućavaju adaptaciju, socijalnu integraciju, osposobljavanje za efikasno učenje, formiranje kulturnih i higijenskih navika i kreativnu organizaciju slobodnog vremena.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates