Dani bunjevačke kulture u Bajmoku: Nek' nam živi naša mila Bačka, tamburica, pisma Bunjevačka!

U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok, jedanaesti put se održava dvodnevna manifestacija ,,Dani bunjevačke kulture - Bajmok 2016.". Današnji Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela, otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, uprtavu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš.

S obzirom da sama manifestacija prevashodno ima za cilj, pored negovanja tradicije i kulture ove nacionalne zajednice, i povećanje broja posetilaca, učesnik manifestacije je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Sergej Tamaš.

Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela ove godine okuplja preko 30 učesnika iz zemlje i inostranstva, koji predstavljaju svoje kulinarsko umeće pripremanjem tradicionalnih specijaliteta.

Potpredsednik Mihalj Njilaš proglasio je festival otvorenim čuvenim stihovima bunjevačke pesme: ,,Činjenica da je ovo već jedanaesta tradicionalna manifestacija, govori o snazi bunjevačke nacionalne zajednice, govori o njenim vrednostima. Današnja manifestacija pokazuje koliko su Bunjevci posvećeni očuvanju i negovanju svojih tradicionalnih vrednosti. Važno je što Bunjevci mogu divaniti i pevati na svom jeziku, što mogu negovati svoju kulturu, tradiciju i spravljati svoja čuvena ,,ila“. Posebnost Bunjevaca utkana je u istoriju našeg podneblja“. Njilaš je dodao da se na poslednjem popisu stanovništva, oko 16.000 građana u Srbiji izjasnilo da su pripadnici ove manjine, te da je ovaj broj potrebno čuvati putem Nacionalnog saveta Bunjevaca, Kulturnog centra i udruženja, a Pokrajinska vlada će nastojati da pruža podršku.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je stava da je ovakav festival od velikog značaja za bunjevačku nacionalnu zajednicu čije nasleđe, tradiciju i lokalitet potrebno negovati i promovisati, kako bi svoje bogatstvo predstavili široj javnosti i time privukli što više posetilaca.

,,Tradicionalna bunjevačka manifestacija u Bajmoku predstavlja dobar primer promocije same bunjevačke zajednice na teritoriji AP Vojvodine. Ono što Sekretarijat za privredu i turizam posebno ističe je objedinjena promocija kulturološkog i gastronomskog turizma, što je jedna od vodećih aktivnosti u domenu manifestacija u Pokrajini. Ovakve manifestacije širom Vojvodine predstavljaju bogatstvo ovih prostora, a daju i smernice u okviru programa podsticaja Sekretarijata“, istakao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma Sergej Tamaš.

Pored vlaške, mađarske, nemačke, rusinske i makedonske nacionalne zajednice, na ovogodišnjem festivalu učestvuju i udruženja, poput Udruženja Drežničana iz Bajmoka, bunjevačka udruženja sa teritorije AP Vojvodine i iz Mađarske, kao i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, koji izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

Manifestacija je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, uprtavu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates