,,Dan Vojvodine" u Gornjoj Radgoni – mesto uspešne promocije proizvoda i bogatstva različitosti Vojvodine

Tradicionalno obeležavanje ,,Dana Vojvodine" upriličeno je juče u okviru izložbenog prostora Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji deseti put učestvuje na 54. Međunarodnom poljoprivredno – prehrambenom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni, koja je na sajamskoj mapi Evrope definisana kao jedna od najvažnijih poljoprivrednih manifestacija. Proizvode sa oznakom kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine", proizvode u postupku sertifikacije, kao i proizvode sa oznakom geografskog porekla, predstavilo je 26 izlagača sa teritorije AP Vojvodine.

Na samom otvaranju ,,Dana Vojvodine", prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, kao i predsednik Uprave Pomurskog sajma Janez Erjavec.

Bogatstvo kulturološkog i etničkog miljea, u najboljem izdanju su predstavili učesnici projekta ,,Bogatstvo različitosti“, putem gastronomske, zanatske i folklorne predstavke.

Na pitanja da li ovakve sajamske manifestacije otvaraju nove privredne mogućnosti i unapređuju li poslovnu i prijateljsku saradnju na svim nivoima, te o susretima sa relevantnim političkim činiocima, odgovorio je potpredsednik Đoković.

,,Primarni potencijal koji bi trebalo da se obrađuje, plasira na tržište Evropske unije, je značajniji i bogatiji na teritoriji AP Vojvodine. Preko ove i sličnih manifestacija uspostavlja se značajnija saradnja sa Republikom Slovenijom, ne samo putem primarnih proizvoda, već i novih tehnologija i iskustava i evropske prakse sa kojom su usklađeni, kako bi ih primenili u Pokrajini. Bogatstvom različitosti probudili smo i nostalgiju za zajedničkim privrednim aktivnostima", istakao je Đoković, dodavši da su ekonomski efekti i kontakti u potpunosti opravdali učešće na ovogodišnjem Sajmu.

Potpredsednik Đoković je istoga dana održao susrete sa poslanikom Evropskog parmalenta i predsednikom Kluba prijatelja Srbije u Evropskom parlamentu Francom Bogovičem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane u Vladi Republike Slovenije Dejanom Židanom, kao i sa direktorom Pomurskog sajma Janezom Erjavecom.

,,Susreti delegacije Sekretarijata i 26 preduzeća sa zvaničnicima Republike Slovenije, u velikoj meri su uticali na uspostavljanje novih poslovnih odnosa i kontakata. Videli smo nove tendencije u kretanju poljoprivredne proizvodnje i agroindustrije, koje ćemo pokušati da prenesemo na Vojvodinu. Na ovogodišnjem sajmu u Gornjoj Radgoni, došlo je i do realizacije konkretnih poslovnih poduhvata", rekao je Đoković.

U toku radne Republici Sloveniji, potpredsednik Đoković je posetio i opštinu Ljutomer, u Prlekiji, u severoistočnom delu Republike Slovenije, gde je, kao počasni gost, uručio pehare za prva tri osvojena mesta u 6. trci kasača na 2.100 metara. Tom prilikom je istakao značaj konjičkih sportova i konjarstva, što predstavlja još jedan aspekt povezivanja dve države i njihovih regiona.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates