Susret potpredsednika Pokrajinske vlade Ivana Đokovića i ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejana Židana

U okviru radne posete Sloveniji, na 54. Međunarodnom poljoprivredno – prehrambenom sajmu u Gornjoj Radgoni, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane pri Vladi Republike Slovenije, Dejanom Židanom. Đoković i Židan su razmatrali mogućnosti produbljivanja saradnje, razmene iskustava, kao i o novim koncepcijskim rešenjima za unapređenje pojedinih oblasti.

,,Spoljno-trgovinska razmena između Slovenije i AP Vojvodine je u suficitu, dok 30 slovenačkih kompanija investiralo upravo na teritoriji Vojvodine u iznosu od oko 500 miliona evra, pri čemu zapošljavaju približno 7.000 ljudi. To je veoma značajna činjenica. Najveći izvozni potencijal Vojvodine je poljoprivreda, što otvara prostor za unapređenje saradnje u pogledu primarnih poljoprivrednih proizvoda i agroindustrije“, rekao je potpredsednik Đoković, napomenuvši da je razmena iskustava i praćenje privrednih tokova i trendova od strateškog značaja za unapređenje poljoprivrede i turizma kao privredne grane koja u AP Vojvodini i Srbiji beleži rast.

U okviru sopstvenih nadležnosti, Đoković ističe važnost ulaganja u revitalizaciju banja i banjskog turizma, navodeći da je potrebno iskoristiti termalne vode kojima Pokrajina raspolaže, po uzoru na Sloveniju, jer u Vojvodini postoje geotermalni izvori koji su nedovoljno iskorišćeni, a svega je pet banja, odnosno lečilišta.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nastoji koncepcijski da promeni pristup unapređenju i promociji turizma u AP Vojvodini, pre svega u vidu aktivnog odmora i biciklizma, s obzirom da kroz njenu teritoriji prolazi međunarodna ruta Eurovelo 6, a njom i 20.000 biciklista na godišnjem nivou. Želimo da otvorimo i potencijale Dunava, što predstavlja jedan od strateških koraka. Tržište Slovenije je prepoznato kao ciljno tržište u okviru ove sfere. U narednom periodu promovisaćemo turističke brendove Vojvodine, na način koji nas oslikava kao dobre domaćine koji osnažuju kulturološku saradnju i neguju prijateljske odnose“, dodao je Đoković.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates