Potpredsednik Ivan Đoković u poseti Subotici: Unapređenje privrede i značajna ulaganja u turizam

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je juče Regionalnu privrednu komoru Subotica, nakon čega je u prisustvu predsednika Komore, Slobodana Vojinovića i generalnog sekretara Komore, Ivana Vojnić Tunića, posetio gradonačelnika Grada Subotice, Bogdana Labana. Razgovori su bili usmereni na regionalni privredni razvoj, sa posebnim akcentom na unapređenje i održivost jedne od najefektivnijih privrednih grana – turizma - za koju su planirana značajna ulaganja u predstojećem periodu.

Potpredsednik Ivan Đoković je na konferenciji za medije naveo da će u toku ove godine, u skladu sa trenutnim finansijsko-pravnim okvirom, kao i planiranim sredstvima za narednu godinu, sagledati podsticajna sredstva i mere, sve u cilju privrednog rasta i unapređenja prevashodno turističkih sadržaja. ,,Težišne tačke daljeg rada Pokrajinske vlade su, pre svega, agroindustrija i poljoprivredna proizvodnja, zatim privreda i ekspanzivni razvoj turizma. Region Subotica je, kroz svoje privredne potencijale, prepoznat upravo kao težišna tačka ka kojoj je potrebno usmeriti mere u budućem periodu. Subotica i Palić su svojevremeno i bili prepoznati kao ključni turistički potencijal – kongresni i banjski turistički centri“, rekao je Đoković, dodavši da će Pokrajinska vlada nastojati da iznađe sistemsko rešenje problema čišćenja Palićkog jezera i za njegovo stavljanje u turističku i banjsko-lečilišnu funkciju.

Potpredsednik Đoković je posebno istakao da sve zemlje u okruženju AP Vojvodine mogu da donesu novu, dodatnu vrednost u pogledu investicija, turističke i robne razmene, dok Subotica predstavlja jednu od gravitacionih tačaka u kojoj se ostvaruje privredna saradnja i robna razmena. ,,U ukupnom izvozu region Subotice učestvuje sa 850 miliona dolara, što predstavlja 6,4 odsto u ukupnom izvozu Republike Srbije, a na teritoriji Subotice ostvaren je suficit od oko 137 miliona dolara. Tačnije, sve opštine koje su u nadležnosti RPK Subotica pokazale su u prethodnoj godini spoljno-trgovinski suficit“.

Đoković je u razgovorima sa subotičkim zvaničnicima naglasio da se u budućem periodu planira podsticanje investicija, zapošljavanja i prekvalifikovanja domaće radne snage, podsticanje preduzetništva, prepoznavanje potencijala za kooperaciju kod velikih giganata, podsticanje kreativne industrije, umetničkih i starih zanata, kao i prepoznavanje sistemskih potreba privrede.

Predsednik Regionalne privredne komore Subotica, Slobodan Vojinović, istakao je da su pokrenute mnoge teme od strateškog značaja za unapređenje i razvoj privrede u regionu Subotica, kao i mogućnosti zajedničkog delovanja kako bi se planirani ciljevi ostvarili, počev od železničkih infrastrukturnih projekata, industrijskih zona, zapošljavanjam, kao i master plana Palića. Vojinović je dodao da je, u pogledu turizma, zapostavljen lovni turizam, koji je svojevremeno bio veoma unosan, u okviru koga su poštovane sve zakonski propisane norme i standardi zaštite životne sredine. Pored toga, prema njegovim rečima, zapostavljen je i zdravstveni turizam.

January 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates