Potpredsednik Ivan Đoković na obeležavanju XI Memorijala ,,Jovan Đuran“ u čast saračkog zanata

Novi Sad, 10. jul 2016. - Tradicionalni memorijal ,,Jovan Đuran“, koji se po jedanaesti put tradicionalno održava u čast čuvenog saračkog majstora, ujedno je i takmičenje u vožnji dvoprega i četvoroprega. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se okupljenim poštovaocima tradicionalnih vojvođanskih umetničkih i starih zanata. Pokrovitelj Memorijala „Jovan Đuran“ je Grad Sombor. Današnjem Memorijalu prisuvtovao je i sin Jovana Đurana, Nikola, čiji potomci pripadaju četvrtoj generaciji saračlija.

Potpredsednik Ivan Đoković istakao je da Pokrajinska vlada prepoznaje i podržava ovakve manifestacije i u njima vidi spoj svega što predstavlja stub i okosnicu identiteta, kulture i razvoja AP Vojvodine. ,,U ovakvim manifestacijama očigledna je porodična, pregalačka tradicija, kontinuitet na kom je izgrađena kultura i identitet Vojvođana. S druge strane, evidentno je prisustvo starih i zaboravljenih zanata, na kojima je potrebno zasnivati budućnost i privredu kao kreativni vid industrije. Nedostaje promocija ovakvih zanata i konjarstva u zemlji i inostranstvu, jer se na tome mogu graditi razvojni kapaciteti Vojvodine“, rekao je Đoković, dodavši da ime Jovana Đurana nije samo značajno članovima njegove porodice, potomke, već i simbol za čitavu Pokrajinu, te podsticaj svim tradicionalnim i umetničkim zanatima i porodicama koje neguju zanatstvo izgrađujući sopstveni identitet.

Istorijski značaj memorijala ,,Jovan Đuran“ ogleda se u činjenici da je još daleke 1947. godine ovaj čuveni zanatlija počeo da se bavi štavljenjem kože i saračkim zanatom. Ubrzo potom, otvorio je i svoju saračku radionicu, koja je od tada proizvodila svojevrsna remek dela za mnogobrojne eminentne ličnosti, poput Josipa Broza Tita i Nj. V. Kraljice Elizabete II.

Pre tačno deset godina, na predlog predsednika Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije, Vjekoslava Papadopula, održan je prvi Memorijal ,,Jovan Đuran“ u Kelebiji, u organizaciji Konjičkog saveza i Ergele Kelebija, i od tada se tradicionalno održava u Vojvodini.

Kao i prethodne, i ove godine memorijal se održava na pomoćnom terenu FK ŽAK u Somboru, a učesnici programa takmičili su se u nekoliko kategorija za zaprege- vožnja preciznosti kroz čunjeve za odrasle i juniore, vožnja preciznosti kroz čunjeve četvoropreg, dok je za sam kraj takmičenja predviđena kružna revija u kojoj će učestvovati svi prijavljeni takmičari, kojih je ove godine preko 30 iz čitave Srbije.

May 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates