Dr Mirjana Kranjac učesnik konferencije posvećene preduzetnicama i inovacijama u preduzetništvu Vojvodine

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, za oblast preduzetništva, zapošljavanja i zanatstva, dr Mirjana Kranjac, učestvovala je na prošlonedeljnoj konferenciji značajnoj za oblast privrede i aktivnoj ulozi žena u preduzetništvu, pod nazivom ,,Preduzetnice i inovacije – Vojvodina u svetlu EU integracija“. Brojne preduzetnice i preduzetnici sa teritoriji Pokrajine, prisustvovali su i uzeli aktivno učešće u konferenciji, dajući sopstveni doprinos u vidu primera dobre prakse, statistike, kao i rešenja za prevalizaženje problema i prepreka u okviru poslovne politike pojedinačnih kompanija.

Organizator konferencije su Akademija ženskog preduzetništva i Unija poslodavaca Vojvodine, u saradnji sa Garancijskim fondom AP Vojvodine, pod pokroviteljstvom UNESCO i Evropskim pokretom Srbija. Pored specijalne gošće i učesnice konferencije Nj. E. Dagmar Repčekova, ambasadorke Republike Slovačke u Beogradu, prisutnima su svoje teme iznele i gošće iz Češke i Slovačke.

Teme poput uloge žena u upravljanju preduzeća, ,,junior“ preduzetnika i menadžera, finansijske i nefinansijske podrške u preduzetništvu, fondovi rizičnog kapitala, samo su delić programa konferencije čiji je cilj jačanje svesti i aktivno učešće donosioca odluka, tačnije relevantnih institucija i organizacija u unapređenju oblasti preduzetništva i privrede uopšte u Srbiji.

Citatima Linde Beri ,,očekuj neočekivano, i kad god je moguće, budi neočekivana“ i Rouzmeri Bar ,,ono što žene moraju da nauče je da im niko neće dati snagu – snaga se mora ugrabiti“, dr Mirjana Kranjac započela je izlaganje o podršci koju Pokrajinska vlada i Sekretarijat kroz svoje programe aktivne politike zapošljavanja pruža zapošljavanju i samozapošljavanju žena sa visokim obrazovanjem.

,,Potrebno je pokrenuti se i shvatiti sopstveni kapacitet, talenat i mogućnosti“, rekla je dr Kranjac i istakla statistiku trenutnog stanja u Vojvodini u oblasti zapošljavanja: ,,U periodu od 2010. do 2015. godine, u Pokrajini je zaposleno samozapošljavanjem 2.847 osoba, a zaposleno 8.240 nezaposlenih lica. Samozaposlenih žena ke svega 5,9 odsto, odnosno zaposleno 3,4 odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovom periodu. Danas je 7,6 odsto nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, od čega je 5 odsto žena. Posmatrajući sve analitičke pokazatelje, žene su danas sve ravnopravnije u borbi za radno mesto, a evidentan je i rast samozaposlenih žena. Ipak, svima je neophodno mentorstvo, edukacija, sticanje novih znanja i veština, a najznačajnija neophodnost je povezanost sa svetom nauke, tačnije sa univerzitetima, koji bi morali biti otvoreniji za preduzetnike“, naglasila je dr Kranjac. 

Među istaknutim predavačima su i mast. ekon. Gordana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji koja je iznela prezentaciju pod nazivom „Žene u upravljanju preduzeća-sudar sa staklenim zidom“, dok je prof Fuada Stanković, prva šefica UNESCO katedre za studije preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Novi Sad, ovom prilikom govorila o investiranju u ljude i veštine u preduzetništvu, što predstavlja ključ za jačanje ove značajne privredne grane. Mr Jana Zabunov, direktorka, Akademije ženskog preduzetništva  je pored uloge organizatora imala i ulogu predavača, predstavivši rad Akademije kroz deceniju postojanja.

Deo konferencije je bio posvećen i tzv. „elevator speech“ programu, odnosno prezentacijama biznis ideja od strane budućih mladih preduzetnica.

May 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates