Miroslav Vasin: Razvoj putne infrastrukture podrazumeva veću bezbednost u saobraćaju u AP Vojvodini

Nakon uspešno okončanog Konkursa za unapređenje saobraćajne infrastrukture, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodelio je 20 miliona dinara za 15 lokalnih samouprava, sa ciljem da se poveća bezbednost učesnika u saobraćaju, smanji broj saobraćajnih nezgoda i razvije biciklistički saobraćaj u naseljenim mestima u AP Vojvodini.

Tim povodom, potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin uručio je danas ugovore korisnicima sredstava, predsednicima i predstavnicima 15 lokalnih samouprava, koje će svojim projektima ista usmeriti za unapređenje razvoja saobraćaja i putne infrastrukture. Sekretarijat je realizovao ovaj konkurs u okviru programske aktivnosti ,,Razvoj saobraćaja i putne infrastrukture u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“.

Miroslav Vasin je istakao da je današnje uručenje ugovora korisnicima sredstava jedna u nizu aktivnosti Sekretarijata za privredu, namenjena pružanju podrške i pomoći lokalnim samoupravama u AP Vojvodini. ,,Nastavlja se dobra praksa koja se primenjuje od 2007. godine do danas. U pomenutom periodu Sekretarijat je izdvojio 600 miliona dinara za povećanje bezbednosti u saobraćaju, kroz finansiranje izgradnje raskrsnica, saobraćajne infrastrukture, izgradnju biciklističkih staza, izmeštanje autobuskih stajališta, izrade projektno-tehničke dokumentacije za razne infrastrukturne projekte. U poslednje 4 godine, Sekretarijat je za ove namene izdvojio 165 miliona dinara. Prema strukturi usmerenih sredstava putem ovog konkursa, sufinansirano je 7 projekata koji podrazumevaju 15 lokacija iz oblasti povećanja bezbednosti saobraćaja u zoni škola i predškolsih ustanova, potom 5 projekata za izgradnju biciklističkih staza, 2 projekta izmeštanja autobuskih stajališta sa kolovoza i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja“, rekao je Vasin.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara Balint Juhas, koji je ovim putem naglasio da lokalne samouprave svake godine izdvajaju značajna budžetska sredstva za ključne infrastrukturne projekte, što potvrđuje društvenu odgovornost i profesionalnost u radu. ,,U svakoj lokalnoj samoupravi na teritoriji AP Vojvodine je u proteklih 10 godina znatno unapređena bezbednost saobraćaja. Kada je u Sekretarijatu kreiran ovaj konkurs, polazna tačka je bila saobraćajna statistika. Tačnije, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u 2014. godini u AP Vojvodini, u saobraćajnim nezgodama nastradalo je 330 dece, dok je u istom periodu broj nastradalih biciklista iznosio je 320“, rekao je Juhas i dodao da je, imajući u vidu ove podatke, poseban akcenat u konkursima koje Sekretarijat za privredu raspisuje iz oblasti saobraćaja, dat realizaciji projekata povećanja nivoa bezbednosti najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, kako bi se vozači motornih vozila upozorili na kritična mesta na putevima koji prolaze u zonama škola i predškolskih ustanova.

Prioritet Sekretarijata bili su i projekti izgradnje biciklističkih staza u cilju afirmacije ovog vida prevoza i povećanja bezbednosti biciklista koji su, takođe, veoma ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju. Pored navedenih namena realizovani su i projekti izmeštanja autobuskih stajališta sa kolovoza i izgradnje raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja, kao mere koje značajno doprinose povećanju bezbednosti saobraćaja i unapređuju njegovu funkcionalnost.

March 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates