Miroslav Vasin i Franc Bogovič o razmeni iskustava u oblasti ruralnog razvoja i evropskih fondova

Potredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, primio je delegaciju iz Slovenije, predstavnike evropskih institucija i organizacija iz oblasti privrede, poljoprivrede, obrade i odlaganja otpada, kao i komunalnih delatnosti. Vasin je sa članom Evropskog parlamenta, Francom Bogovičem o evropskim fondovima namenjenim ruralnom razvoju i mogućnostima koje se otvaraju razmenom iskustava i primeni primera dobre prakse Slovenije u AP Vojvodini.

Sastanku su prisustvovali i direktorica Agencije za regionalni razvoj AP Vojvodine Vera Čelić i zamenik direktora Srđan Vezmar.

Cilj posete delegacije iz Slovenije prevashodno jeste razmena iskustava u pogledu ruralnog razvoja i privrednog održivog razvoja, unapređenje saradnje i umrežavanje institucija i privrede, kao i razgovori o budućoj politici kohezivnih evropskih fondova.

Pozivajući se na sveobuhvatnu kvalitetnu saradnju AP Vojvodine sa Slovenijom, Miroslav Vasin je istakao da je poseta slovenačke delegacije veoma značajna za unapređenje saradnje i otvaranje mogućnosti za primenu dobre prakse realizacijom ključnih strateških, infrastrukturnih projekata po slovenačkom modelu.

,,Razmenom iskustava i mišljenja, kao i saradnjom u pogledu korišćenja sredstava Evropske unije namenjena ruralnom razvoju, nastojaćemo da unapredimo saradnju Slovenije i Srbije, odnosno AP Vojvodine. Dragoceno iskustvo zemalja članica bi trebalo primenjivati u praksi. Sada imamo pristup značajnijim evropskim fondovima nego što je to bio slučaj, naročito fondovima namenjenim poljoprivredi i ruranom razvoju. Razmenom iskustava sa zemljama koje su taj put prošle dobijamo i instrukcije kako da ta sredstava iskoristimo. Slovenija je zemlja čiji put sledimo, jer su uspeli da izjednače kvalitet života u gradu sa selom“, rekao je Vasin.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je dodao da AP Vojvodinu krasi posvećenost multietničnosti, jer na malom prostoru zajedno živi 26 nacionalnih zajednica, što i sama Evropa prepoznaje kao dragocenost. Unapređenje oblasti rodne ravnopravnosti i položaja Roma i Romkinja, kao i činjenica da je u Vojvodini realizovano preko 50 odsto ukupnih stranih investicija u Srbiji, ide u prilog činjenici da je AP Vojvodina evropska regija, koja teži ka usvajanju evropskih vrednosti, standarda i normativa. ,,I pored činjenice da je preko 80 odsto realizovanih prekograničnih projekata upravo iz Vojvodine, postoji bojazan da će nedostatak kadrova koji su stručni u pisanju kvalitetnih projekata usloviti manju iskorišćenost sredstava iz fondova. Iz navedenih razloga, iskustva zemalja članica u regionu su dragocena“.

Delegacija iz Slovenije je trenutno u poseti Srbiji gde sa predstavnicima razvojnih agencija i lokalnih samouprava razgovara o evropskim fondovima i prekograničnoj saradnji. Franc Bogovič je napomenuo da je ruralni razvoj kompleksna oblast, jer podrazumeva i agrarni sektor, kanalizaciju, odlaganje otpada, elektronske komunikacije, saobraćajnu infrastrukturu, kao i značajna ulaganja u mlade privrednike. ,,Stava smo da je razmena iskustava neophodna kako bi ideju Evropske unije razumelo što više ljudi, te da je kroz konkretne projekte i žive. Kada se dostigne visok nivo razumevanja može se u celosti shvatiti koncept zašto Evropska unija“, rekao je Bogovič.

Franc Bogovič će sa delegacijom Slovenije, nakon posete Podrinju, posetiti i lokalne samouprave u AP Vojvodini - Irig i Bački Petrovac.

January 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates