Vasin: Trinaest miliona dinara za projekte razvoja klaster organizacija

 

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova godinama razvija i unapređuje programe podrške klaster organizacijama, interesnim organizacijama preduzetnika, kojima se nastoji unaprediti privredna i poslovna klima u AP Vojvodini. Pružajući podršku poslovnom udruživanju i umrežavanju, Sekretarijat doneo odluku na osnovu prošlogodišnjeg konkursa namenjenog klasterima, kojom je dodelio bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 12.950.000 dinara za projekte koji se odnose se na različite privredne grane i delatnosti - razvoj zdravstvenog i vinskog turizma, razvoj kreativnih industrija, informacionih tehnologija, organske proizvodnje hrane i metalskog sektora.

,,Klasteri i klastersko delovanje su deo evropske agende udruživanja privrednika, te pružanje podrške klasterima doprinosi evropskom putu Srbije. Pokrajinska vlada je prepoznala značaj klasterskog udruživanja, kao i delovanja privrednih i drugih subjekata u zajedničkoj formi. Kada deluju zajedno, mogu lakše da ostvare željeni programski cilj“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

On je danas precizirao da je u okviru programa podrške klaster organizacijama izdvojeno zapravo 15 miliona dinara, te da je dodeljenih 13 miliona dinara, za 15 projekata, zapravo deo prve odluke po javnom pozivu raspisanom prošle godine za klaster organizacije.
,,Zahvaljujući pokrajinskoj politici podrške klasterima, IKT klaster informaciono-komunikacionih tehnologija i VMC Vojvodina metal klaster, dobitnici su značajnih evropskih priznanja i svrstani su među najbolje evropske klastere“, rekao je Vasin, naglasivši da Pokrajinska vlada nastoji da klasterizaciju usmeri i na oblast poljoprivrede, kao i na ostale delatnosti koje predstavljaju osnov privrede Vojvodine. Rastući broj klastera, kvalitetni projekti i veliko interesovanje za javne pozive sekretarijata, su pouzdan pokazatelj uspeha ostvarenog u ovoj privrednoj sferi.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast zapošljavanja, preduzetništva i zanatstva, dr Mirjana Kranjac je istakla da je veoma važno da klasteri sprovedu adekvatan proces akreditacije klaster organizacija, tačnije usvajanje veoma složenog i kvalitetnog sistema, koji bi regulisao efikasnost i kvalitet svakog klastera, kao i njihovih poslovnih i proizvodnih procesa.

Klaster organizacije koje su učestvovale na javnom pozivu Sekretarijata, prijavile su projekte čiji je osnovni cilj unapređenje konkurentnosti privrede Vojvodine putem poslovnog udruživanja i umrežavanja pravnih lica sa potpornim organizacijama, tačnije razvojnim agencijama, školskim i visokoškolskim ustanovama, naučnim institutima i slično.

February 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates