Miroslav Vasin o jačanju veza studentskih organizacija i Pokrajinske vlade na studentskoj konferenciji na Andrevlju

 

Svečana sala ,,Atrijum“ Centra za privredno-tehnološki razvoj CEPTOR na Andrevlju, ovog vikenda okuplja sve relevantne studentske organizacije, udruženja i studentska glasila, kako bi učestvovali na konferenciji pod nazivom ,,Podizanje kapaciteta studentskih udruženja i studentskih glasila na nivou UNS i APV“.

Organizatori tribine - Studentska unija Srbije, Unija studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu, Savezom studenata UNS, u saradnji sa Udruženjem doktoranata, ističu da je cilj konferencije, koja je samo jedan u nizu skupova studenata Univerziteta u Novom Sadu, prevashodno podizanje kapaciteta sindikalnih i strukovnih studentskih organizacija i studentskih glasila, zarad postizanja samoodrživog i funkcionalnog studentskog aktivizma na nivou Univerziteta i AP Vojvodine. Institucionalnu podršku stidentskim organizacijama svesrdno je pružila Pokrajinska vlada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da su skupovi koji povezuju studente i na kojima se diskutuje o njihovim pravima i aktivizmu veoma značajni, kako za same studentske organizacije, tako i za čitavo društvo, jer su visokoobrazovani mladi katalizator društvenih procesa i kreatori društvenih vrednosti.

,,Danas imamo priliku da na konferenciji razgovaramo sa predstavnicima studentskih udruženja i glasila o tome kakav je njihov položaj, na koji način je tokom godina funkcionisala saradnja sa Pokrajinskom vladom, te na koji način bi ta saradnja mogla biti intenzivirana. Saradnja Univerziteta u Novom sadu i Pokrajinske vlade je izuzetna, u mnogim oblastima. U pogledu sprovođenja mnogih aktivnosti, Pokrajinska vlada se značajno oslanja i na stručan kadar Univerziteta, dok sam Univerzitet u Pokrajinskoj vladi vidi ključnog strateškog institucionalnog partnera. Moglo bi se više učiniti na motivisanju strudentskog udruživanja, kako bi studenti i pre završetka fakulteta bili uključeni u sve tokove društva, u kreiranju strategija i programa na nivou Pokrajine. Na ovaj način bi imali uvid u funkcionisanje institucija sistema. Studentske organizacije bi morale pokušati da utiču na članove i ostale studente kako bi se obezbedio radni angažman za diplomce, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje“, rekao je Vasin.

Vasin se ovom prilikom osvrnuo i na ulogu Pokrajinske vlade i Sekretarijata u unapređenju uslova rada studentskih udruženja sa ciljem unapređenja preduzetničkih veština i unapređenja mogućnosti za sticanje praktičnog znanja. On je studente upoznao sa činjenicom da Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sprovodi značajne programe zapošljavanja, poput stručne prakse, pripravništva, te da je angažovanje i putem javnih radova jedan od ključnih vidova praktične primene stečenih znanja i veština.

S tim u vezi, Vasin je naglasio da su ciljevi kojima treba težiti aktivno učešće studentskih organizacija u kreiranju strateških dokumenata i akcionih planova Pokrajinske vlade, prevashodno iz oblasti obrazovanja i privrede, kao i što bolja povezanost studenata sa Edukativnim centrom za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu, kako bi iskoristili sve kapacitete i neki od 48 programa obuke koje taj centar sprovodi.

predsednik Studentske unije Srbije, Nikola Srdić

Organizatori konferencije su stava da se adekvatnom motivacijom studenti, pa čak i srednjoškolsci, kojima tek predstoji upis na studije, mogu kvalitetno i produktivno udruživati ili, pak, uključiti u postojeće asocijacije, kako bi se ojačao zajednički duh i intenzivirala borba za što efikasnije ostvarivanje prava studenata na univerzitetima.

predsednik Saveza studenata UNS, Ivan Stanić

U okviru prvog dana konferencije, učesnicima se obratio i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.

Prvog dana konferencije, učesnici su se upoznali sa udruženjima i redakcijama studentskih glasila, a održano je i nekoliko praktičnih predavanja i radionica.

February 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates