Čestitka Miroslava Vasina povodom Osmog marta - Međunarodnog dana žena

 


Poštovane Vojvođanke,

Osmi mart ima svoj duboki revolucionarni smisao – preko sto godina borbe za ženska ljudska prava, prava na siguran život bez nasilja, pravo na rad i poštenu zaradu, pravo glasa ali i pravo da žene budu birane na mesta odlučivanja.

U poslednjih petnaest godina u Srbiji je izgrađen zakonodavni okvir kao i institucije koje bi trebalo da garantuju jednake mogućnosti muškaraca i žena u svim oblastima privatnog i javnog života. Realnost je, na žalost, često više nego sumorna – svake godine brojimo žene žrtve partnerskog nasilja, žene trpe diskriminaciju pri zapošljavanju, ali i na radnom mestu, manje su plaćene za isti rad od muškaraca, nema ih dovoljno na mestima odlučivanja gde je realna moć i gde se donose odluke koje utiču na živote građana i građanki.

Vojvodina je u oblasti rodne ravnopravnosti u proteklom periodu prednjačila u odnosu na ostatak zemlje – prva je donela Odluku o ravnopravnosti polova još 2004. godine, pet godina pre Zakona o ravnopravnosti, prva u zemlji je donela, još 2008, Strategiju za zaštitu žena od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, a 2014. usvojila i sprovodi Program za zaštitu žena od nasilja u partnerskim odnosima za period 2015-2020.

Istina je da zapravo živimo u društvu opterećenom stereotipima i predrasudama i da se, na žalost, još uvek veličaju vrednosti suprotne onima koje država javno proklamuje. Zato se počinioci nasilja neadekvatno kažnjavaju, žene teže dolaze do posla, a lakše bez njega ostaju, u političkim krugovima mnogo teže napreduju.

Poštovane Vojvođanke, Pokrajinska vlada i Sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova ostaju vaš veran partner. Naše mere kojima želimo poboljšati položaj žena nisu dvolične i samo na papiru, one se istinski realizuju.

Zato, uz iskrene čestitke za praznik, želim da Vam poručim i sledeće - ženska revolucija je i naša revolucija jer joj je krajnji cilj pravedno društvo za sve.

Miroslav Vasin

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates