Miroslav Vasin pozvao privrednike iz Lombardije da investiraju u Vojvodini

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin boravi u Italiji u okviru nastavka saradnje između AP Vojvodine i italijanske regije Lombardija, uspostavljene tokom posete predsednika Pokrajinske vlade, dr Bojana Pajtića i održavanja svetske izložbe EXPO 2015 u Milanu, na kojoj su vojvođanske institucije, preduzeća i ustanove predstavile privredne, turističke i razvojne potencijale kao i mogućnosti za saradnju sa različitim regionima. Tom prilikom potpisan je i Memorandum o saradnji između Lombardije, najrazvijenije italijanske regije i jedne od četiri najrazvijenije u Evropi, i AP Vojvodine, koju ugledni britanski „Fajnenšel tajms“ svrstava u sam vrh najznačajnijih evropskih regija u privlačenju stranih investicija.


Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin razgovarao je sa sekretarkom za međunarodnu saradnju Lombardije, Frančeskom Brianzom o saradnji u oblasti privrede, posebno o mogućnostima ulaganja u AP Vojvodinu i pozvao privrednike iz Lombardije da investiraju u Vojvodinu.

Vasin je istakao da su i Vojvodina i Lombardija najrazvijeniji regioni u svojim zemljama koji značajno doprinose stvaranju društvenog bruto proizvoda. On je podsetio da u Vojvodini posluje 39 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 8.500 radnika, te da su investciona ulaganja u ove kompanije oko 700 miliona evra.

"Očekujem da će se trend italijanskih investicija u Vojvodinu nastaviti i u narednom periodu, posebno i zbog toga što je Vojvodina i ove godine proglašena za sedmu najbolju regiju za investicije od strane uglednog „ Fajnenšel tajmsa“, kazao je Vasin i dodao da se više od 40 odsto svih stranih ulaganja u Srbiji nalazi u Vojvodini.

Značajna saradnja u oblasti privrede sa regijom Lombardija ostvaruje se u okviru Asocijacije Evropskih privrednika –Italija (AIME), čiji je generalni sekretar, Đani Lučhina (Gianni Lucchina) izrazio zadovoljstvo što se u Vojvodini osniva predstavništvo AIME – Asocijacije evropskih privrednika – Srbija, kao i Info centar Vojvodina, koji su namenjeni privrednicima oba regiona.

Prilikom razgovora u okrugu Vareze koji je deo Lombardije, precizirano je da su poljoprivreda, tekstilna i metalska industrija, IT sektor, kao i kultura – oblasti u kojoj kompanije i institucije iz dva regiona mogu da ostvare značajniju saradnju.

U Varezeu je održana prezentacija VIP fonda o mogućnostima i prednostima ulaganja u Vojvodini, na kojoj su prisustvovali privrednici iz te provincije.

U razgovorima u regiji Lombardija učestvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i direktor Fonda „Evropski poslovi“ Siniša Lazić.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates