Pokrajinska vlada i Opština Inđija udruženim sredstvima značajno unapređuju položaj romske zajednice

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, potpisao je ugovore po Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava gradovima i opštinama sa teritorije APV za sufinansiranje realizacije lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja, sa predsednikom Opštine Inđija Petrom Filipovićem. Pokrajinski sekretarijat za privredu je za ovu namenu dodelio Opštini Inđija sredstva u iznosu od 1,4 miliona dinara, dok je isti iznos izdvojila i Opština, čime će biti izvršena sanacija 15 domaćinstava.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast unapređenja položaja Roma Slavica Denić i Ninoslav Jovanović, koordinator za romska pitanja Opštine Inđija.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, je prošle godine raspisao Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava gradovima i opštinama sa teritorije ap vojvodine za sufinansiranje realizacije lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja roma u oblasti stanovanja, pri čemu je dodelio 3 miliona dinara kao podršku programu realizacije lokalnih akcionih planova za Rome u oblasti stanovanja na teritoriji AP Vojvodine.

Ciljevi finansiranja su se zasnivali na primeni Strategije za unapređenje položaja Roma i Romkinja na teritoriji AP Vojvodine, sa ciljem njihove integracije u društvene tokove, a što bi, uz realizaciju lokalnih akcionih planova, znatno poboljšalo uslove stanovanja ove nacionalne zajednice.

Činjenicu da je važno obratiti pažnju na Rome, kako u Vojvodini, tako i čitavoj zemlji, te da je neophodno stalno poboljšanje njihovog položaja u društvu, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin. ,,Romi su najugroženija nacionalna zajednica, ne samo u Vojvodini, već u celoj Evropi, međutim, Vojvodina kao region se smatra za region sa najkvalitetnijim programom pomoći romskoj nacionalnoj zajednici. Program, koji je predstavljen u pojedinim evropskim regijama zasnovan je na rešavanju tri ključna problema – obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje. Pokrajinska vlada je upravo lokalnim samoupravama u Vojvodini pomagala u okviru pomenuta tri segmenta, a današnji susret u Inđiji je posvećen pružanju pomoći opštini u pogledu stanovanja Roma. Sredstvima udruženim sa Opštinom Inđija, tačnije sa ukupno 2,8 miliona dinara, pomažemo da se saniraju postojeći objekti i zadovolje stambene potrebe Roma koji žive na teritoriji ove Opštine. Naredne nedelje predstoji potpisivanje sličnih ugovora i sa opštinama Odžaci i Kovin“, rekao je Vasin, dodavši da je Sekretarijat protekle godine u Inđiji finansirao šest meseci zarade za koordinatora za romska pitanja, a obezbeđena su i sredstva za nabavku udžbenika i školskog pribora za romske đake.

Predsednik Opštine Petar Filipović istakao je važnost ovog i sličnih podsticajnih projekata, posebno za pripadnike romske nacionalne zajednice, jer su oni najugroženiji u materijalnom smislu, posebno u pogledu uslova života. ,,Pored navedenih sredstava, preko 5 miliona dinara je obnezbeđeno u okviru opštinskog budžeta za pitanje unapređenja položaja roma u Opštini, kao i za rešavanje strateških pitanja njihove nacionalne zajednice. Pored ove, Opština Inđija pomaže i druge ugrožene nacionalne zajednice na njenoj teritoriji“, rekao je Filipović.

Ninoslav Jovanović je posebno naglasio da će sredstva biti usmerena na nabavku građevinskog materijala, a sve mere i sredstva će stići do korisnika pomoći. ,,Definisan je broj porodica koje će biti dobitnici pomoći, a sve ostale porodice se mogu prijaviti. Pored broja članova porodice, ključni kriterijum za odabir korisnika pomoći će biti uslovi stanovanja, jer je primarni cilj, obnova, tačnije sanacija postojećeg stamsbenog objekta u kome porodica živi. Biće ispoštovani upravo oni kojima je pomoć najpotrebnija. Pored ovog prvog koraka, planirano je obezbeđivanje sredstava za obnovu još najmanje 15 kuća“, rekao je Jovanović, i dodao da je početak radova predviđen za oko mesec dana.

January 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates