Održana sednica Saveta za železnički saobraćaj

 

Danas je održana sednica Saveta za železnički saobraćaj, koji je formiran kao stručno savetodavno telo pri Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, na kojoj je razmatran aktuelni proces korporativnog i finansijskog restrukturiranja ,,Železnica Srbije'' AD, sa aspekta budućeg statusa i organizacije železničkog saobraćaja u AP Vojvodini. Pored toga, poseban akcenat dat je novousvojenom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o železnici, na osnovu koga se, ''Poslovi upravljanja na delu železničke infrastrukture za koju upravljač infrastrukture nema ekonomski interes, prenose se upravljaču infrastrukture koga osniva autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave''. S obzirom na značaj ovih tema, sednici je prisustvovao i Kern Imre, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Na sednici je zaključeno da je ugrožen opstanak velikog broja regionalnih i lokalnih pruga u AP Vojvodini, jer će se u narednom periodu sva ulaganja države odnositi samo na magistralne pruge. Od upravljača železničke infrastrukture tražiće se spisak pruga u Vojvodini za koje upravljač nema ekonomski interes, nakon čega bi se pokrajina i lokalne samouprave u Vojvodini sagledale svoje interese i mogućnosti za preuzimanje određenih pruga na upravljanje.


Pored ovih tema, Savet je razmotrio i infromaciju o realizaciji IPA projekta koji se odnosio na izradu projektno-tehničke dokumentacije za prugu Segedin – Reske – Horgoš – Subotica – Čikerija – Bačalmaš – Baja. Zamenik pokrajinskog sekretara Juhas Balint upoznao je Savet da je na sednici Republičke revizione komisije, koja je održana krajem novembra ove godine u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od strane Komisije odobren je Idejni projekat pruge Subotica – Horgoš – Granica prema Mađarskoj, čime je ovaj projekat zvanično postao važeći. Savet je podržao aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje pruge Segedin – Subotica – Baja, kao i predloge drugih prekograničnih projekata koji se odnose na unapređenje železničkog saobraćaja u AP Vojvodini.

January 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates