Međunarodna konferencija ,,U susret humanom gradu - Saobraćaj u gradovima 2030 – Ključne promene" u organizaciji Pokrajinske vlade i Fakulteta tehničkih nauka

Novi Sad, 5. novembar 2015. - Dvodnevna međunarodna stručna konferencija pod nazivom ,,U susret humanom gradu - Saobraćaj u gradovima 2030 – Ključne promene“, koja se održava 5. i 6. novembra 2015. godine u Novom Sadu, svečano je otvorena danas u Skupštini AP Vojvodine. Konferenciju su organizovali Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine.

 
Eminentni stručnjaci iz oblasti saobraćaja baviće se specifičnim tematskim oblastima, poput upravljanja promenama u urbanom saobraćaju, izazova razvoja javnog prevoza, promocije i integracije nemotorizovanih vidova prevoza, politike upravljanja parkiranjem, inteligentne, čiste i bezbedne mobilnosti, integralnog uređenja koridora u gradovima i finansiranja održive urbane mobilnosti. Razmenom znanja i iskustava sa akterima definisanja politike urbanih sistema, učesnici će nastojati unaprede aktuelnu situaciju u oblasti saobraćaja u gradovima šireg regiona, podstaknu razvoj privrednog sektora i poboljšaju kvalitet životne sredine i života građana.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor i dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Rade Doroslovački.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin ukazao je na značaj održavanja konferencije, jer su njeni učesnici eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti koji će pokušati da daju odgovor na niz aktuelnih pitanja, a pre svega na ključne promene u oblasti saobraćaja koje je potrebno sprovesti. ,,Savremene gradove današnjice karakteriše veličina, dinamika razvoja i sve veći broj stanovnika. Međutim, neminovan razvoj gradova i društva nosi sa sobom i mnoge negativne posledice, a najveći pritisak je usmeren ka urbanom saobraćaju. Kao jedna od oblasti koja je u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošaljavanje i ravnopravnost polova, saobraćaj je važan deo mnogih strateških dokumenata koji su sačinjeni u poslednjem periodu od strane organa Pokrajinske vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata“, rekao je Vasin, uz napomenu da je Pokrajinska vlada u oblasti saobraćaja definisala strateške pravce razvoja, koji se prvenstveno odnose na metode za preusmeravanje drumskog na druge vidove saobraćaja radi ekonomskih razloga i smanjenja emisije štetnih gasova.

,,Cilj je da se što više intenzivira i pomogne saradnja nauke i privrede u domenu saobraćaja, kao i plan povezivanja sa okolnim regijama i preuzimanje dobrih iskustava u oblasti finansiranja izgradnje i održavanja saobraćajne infrastrukture. Postavlja se pitanje kako pomiriti dve suprotstavljene tendencije, kako smanjiti zagađenje vazduha u našim gradovima i kako se suočavati sa svakodnevnim porastom dinamike saobraćaja u gradovima. Ove dve naizgled suprotne okolnosti se moraju usaglasiti. Potrebno je doći do rešenja kako saobraćaj nesmetano da se razvija i intenzivira, a sa druge strane, kako ispuniti sve ekološke norme i standarde saobraćaja koje propisuje EU“, dodao je Vasin.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ukazao je na važnost kreiranja humanog i zdravog okruženja, te da su strah od novog, skepsa i nepoverenje spram tehnoloških revolucija prepreke o kojima se posebno mora povesti računa. On je ukazao na važnost tema o kojima će se raspravljati u naredna dva dana, posebno naglašavajući temu koja se, prema njegovim rečima, čini ostvarivom u ovom trenutku, a to je izgradnja gušće mreže biciklističkih staza u vojovđanskim gradovima, parkovima i pored reka. „Moj apel je da učinimo što je moguće više kako bismo promovisali biciklističku kulturu, da se u što većoj meri koristi bicikl ne samo kao vid rekreacije, već i kao svakodnevno prevozno sredstvo“, rekao je Pastor dodajući da je ovaj apel inspirisan brojnim istraživanjima, između ostalog u Briselskom regionu i na Novom Zelandu, koja su pokazala da bi promene saobraćajne infrastrukure, izgradnja i korišćenje posebnih biciklističkih staza, kao i smanjenje brzine kretanja u narednih 40 godina donelo benefite, te da bi emisija štetnih gasova bila prepolovljena.

Pastor je podsetio na dugogodišnju tradiciju vojvođanskog biciklizma i obeležavanje 135. godišnjice od kako su se prvi biciklovi provozali ovim krajevima. On se još jednom osvrnuo istraživanje o koristima promocije biciklizma u Briselskom regionu i dodao na temelju tog istraživanja, nedavno formirana regionalna vlada je kao jedan od prioriteta u svom koalicionom sporazumu, navela upravo investiranje u biciklističke staze i promociju biciklističke kulture. ,,Nadam se da će se ova tema, investiranje u mrežu biciklističkih staza u Vojvodini, naći u vrhu prioriteta i naših, budućih koalicionih sporazuma”, poručio je predsednik pokrajinskog parlamenta.

Prvog dana dvodnevne konferencije, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Balint Juhas, predstavio je ključne pojedinosti u vezi sa projektom razvoja i modernizacije železničke pruge Segedin – Subotica – Baja, koji je od strateške važnosti za Pokrajinsku vladu i politiku koju sprovodi u oblasti železničkog saobraćaja. Projekat je realizovan u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Mađarska. Nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a partner iz Mađarske je Evroregionalna razvojna agencija DKMT iz Segedina.

,,Shodno tematskoj oblasti kojom se bavi konferencija, može se reći da je modernizacija i rekonstrukcija predmetne deonice Subotica-Segedin humanog karaktera, jer se smanjenjem vremena za koje je potrebno vozom preći ovaj put od oko 40 kilometara, od jednog do drugog grada, direktno utiče na bolje umrežavanje i povezivanje mikroregiona, ali se utiče i na unapređenje mobilnosti stanovnika. Ovim se unapređuje privreda, prevashodno trgovina i turizam", rekao je Juhas.

 

June 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates