Miroslav Vasin otvorio međunarodnu konferenciju posvećenu potencijalima kanala DTD i kanalske mreže u Vojvodini

Novi Sad, 18. septembar 2015. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, svečano je otvorio međunarodnu konferenciju ,,Kanal Dunav-Tisa-Dunav, šanse za sveobuhvatni razvoj turizma, saobraćajne infrastrukture i ruralnih oblasti bačkog regiona“. Vasin je ovom priliko skrenuo pažnju na činjenicu da se bogat potencijal kanalske mreže pokrajine još uvek ne koristi u punom kapacitetu, te da je eksploatacija tokova ove mreže putem logistike jedan od ključnih ciljeva programa koji zastupa Sekretarijat.


Konferencija koja se održava na Andrevlju u hotelu ,,CEPTOR“, je zvanična lokalna godišnja manifestacija u okviru manifestacije ,,Open Days 2015“ koja se održava u Briselu pod pokroviteljstvom Komiteta evropskih regiona i Evropske komisije. Organizator je Regionalna razvojna agencija Bačka.


,,Današnja konferencija bi trebalo da sagleda aspekt i ulogu kanala Dunav-Tisa-Dunav i kanalske mreže, sa uopštenog polazišta, u okviru privrednog razvoja, razvoja transporta i turizma u AP Vojvodini. Ovo bogatstvo koje Vojvodina poseduje, tačnije 600 km plovne kanalske mreže, gde je preko 527 km kategorisano, sadrži 17 brodskih prevodnica, od kojih je 12 u funkciji. Postoji i 40 malih specijalizovanih pristaništa. Ipak, kanal DTD je u mnogim segmentima u veoma lošem stanju. Krajem sedamdesetih i osamdesetih godina, obim ukupnog pretovara u kanalskoj mreži je prelazio 4 miliona tona godišnje, dok je poslednjih godina, ako se izuzme međunarodna luka Novi Sad, taj iznos smanjen na 500 i 600 hiljada tona godišnje, usled stalnog opadanja robnog pretovara. Iako poljoprivredni region, učešće poljoprivrednih proizvoda u robnom pretovaru u Vojvodini je svega 1 odsto. Pored toga, veoma je loš udeo vodnog saobraćaja u svim vidovima saobraćajnih kretanja u Srbiji i Vojvodini. Ipak, kanal DTD i u trenutnom stanju privlači inostrane i domaće turiste“, rekao je Vasin istakavši da je Pokrajinska vlada usvojila Program za poboljšanje privrede, preduzetništva i zanatstva, u okviru koga je strateški pravac prelaska sa drumskog na železnički i vodni saobraćaj, što bi umnogome unapredilo održivost privrede u pokrajini.

Na otvaranju se prisutnima obratio direktor RRA Bačka Srđan Vezmar, Mikael Dums sa Slobodnog univerziteta u Briselu i vodeći evropski stručnjak iz oblasti kanala i kanalske mreže, kao i predsednik opštine Bački Petrovac prof. Pavel Marčok.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates