Kultura, umetnost i tradicija sedam vojvođanskih gradova na filmu

Novi Sad, 8. septembar 2015. - Filmovi o vojvođanskim gradovima - Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Subotici, Somboru, Vršcu i Novom Sadu - predstavljaju koloplet snimaka sa terena, na najbolji način prenose kulturno-umetnički sardžaj i baštinu svakog grada, reči su potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina na današnjoj projekciji projekta pod nazivom ,,Sedam gradova u Vojvodini“. Video zapis koji objedinjuje inserte sedam jednočasovnih filmova o turističko - kulturološkim potencijalima ovih gradova, prikazan je u Pokrajinskoj vladi pred predstavnicima gradskih organizacija i institucija.

Činjenica da sve više turista posećuje Vojvodinu, u čemu prednjače gradovi poput Novog Sada i Subotice, podsticaj je da se ožive i drugi, ne manje važni gradovi pokrajine, istakao je Miroslav Vasin i dodao da je ovaj projekat motivacija i podstrek ove aktivnosti.
,,U nadležnosti Sekretarijata za privredu je i oblast turizma, u koji se značajno ulaže i doprinosi, a posebno u protekle dve godine, te se očituju dobri rezultati u pogledu dolaska stranih turista i povećanje broja noćenja u pokrajini. Tome su umnogome doprinele i turističke organizacije gradova Vojvodine. U toku 2014. godine doneta je odluka da se finansira projekat da se o svakom vojvođanskom gradu, tačnije o sedam gradova, snimi promotivan dokumentarni film, koji bi služio turističkim organizacijama u svrhu predstavljanja znamenitosti i svih karakterističnih lokaliteta i pojava po kojima je pojedini grad, manje ili više, prepoznatljiv. Nadamo se da će u narednom periodu ovi filmovi naći svoju primenu u okviru rada turističkih organizacija širom Vojvodine, kako bi se poboljšala vidljivost ovih gradova i njihovog bogatstva, kulture, istorije i tradicije“, rekao je Vasin.

U svakom filmu je akcenat stavljen i na igru svetlosti, a živahnost gradskih ulica isprepletana je sa pitomošću Carske bare i Zasavice, kao i sa uzavrelošću Dunava i Tamiša. Ovaj doživljaj za sva čula pružio je autorima svojevrstan užitak prilikom rada. Muzeji i ahivi, zaboravljeni dokumenati, galerije, arheološka nalazišta i katakombe, te razgovori sa relevantnim ličnostima iz svakog grada, gledaocu će pružiti jedinstven uvid u svet stila i ukusa ljudi koji su oblikovali stvarnost na drugačiji način, kroz koju se prožima bogatsvo istorije ovih prostora. Filmovi su namenjeni boljoj i kreativnijoj prezentaciji turističkih organizacija, kao i poboljšanju vidljivosti ovih gradova na destinacijskim mapama.

Autor filmova je produkcija ,,Pakis“, a pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Današnjoj premijeri prisustvovao je i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates