Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević član delegacije Pokrajinske vlade u Egiptu: Potpisano Pismo o namerama između Guvernata Aleksandrije i AP Vojvodine

Aleksandrija, 23. maj 2021. - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i guverner Aleksandrije Muhamed Taher el Šarif potpisali su danas u Egiptu Pismo o namerama o uspostavljanju institucionalne saradnje između Guvernata Aleksandrije i AP Vojvodine. Potpisnici su istakli da je ovaj dokument izuzetno važan jer će biti osnov za realizaciju i promovisanje institucija i, posebno, privredne saradnje.

Akcenat će biti, kako je istaknuto, na razvoju trgovine, pre svega u prehrambenoj industriji, zatim u oblasti poljoprivrede i korišćenju digitalnih tehnologija, saobraćaja, obrazovanja, kulture, turizma, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa, u skladu s međunarodnim sporazumima koje su zaključile Republika Srbija i Arapska Republika Egipat.

Guvernat Aleksandrija jedan je od najvećih regiona u Egiptu, a grad Aleksandrija jedan od najznačajnijih trgovinskih, turističkih i logističkih centara.

Potpisivanju Pisma o namerama prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Arapskoj Republici Egipat Jugoslav Vukadinović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Dana 24. maja 2021. predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je u Aleksandriji, u Arapskoj Republici Egipat, potpisivanju Sporazuma o saradnji između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Aleksandrije.

Reč je o dokumentu koji će doprineti intenzivnijem razvoju saradnje i boljem povezivanju privrednika AP Vojvodine i Aleksandrije.

Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Privredne komore Aleksandrije Ahmed el Vakil.

Sekretar Ivanišević, član delegacije Pokrajinske vlade u Egiptu, prisustvovao je sastanku u Privrednoj komori Aleksandrije gde su predstavljeni potencijali AP Vojvodine.

Egipat uvozi 12 miliona tona kukuruza godišnje za potrebe svog tržišta od 105 miliona ljudi. Privredni potencijali su ogromni imajući u vidu obim razmene Egipta i Srbije koji je manji od 100 miliona dolara.

Za utorak je najavljen sastanak delegacije sa ministrom za turizam i antikvitete, Kalidom el Enanijem u Kairu.

U Kairu, 25. maja 2021. predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar turizma i antikviteta Arapske Republike Egipat Kalid el Enani sastali su se i razgovarali o saradnji u oblastima kulture i turizma.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Arapskoj Republici Egipat Jugoslav Vukadinović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Kako je istaknuto na sastanku, Srbija i Egipat su dve zemlje sa dugom tradicijom prijateljstva i saradnje u svim oblastima.

„Informisao sam ministra El Enanija da je Srbija postigla veliki uspeh u borbi protiv kovida i da u drugu polovinu godine ulazimo sa većim optimizmom. Egipat planira da u kratkom roku vakciniše najmanje milion zaposlenih u turističkoj privredi, posebno u oblastima gde dolaze i srpski turisti“, rekao je Mirović.

Predsednik je predstavio i potencijale turističke privrede i poljoprivrede, imajuću u vidu ogromno tržište Egipta.

November 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates