Učešće na susretu privrednih komora Vojvodine i Aleksandrije, AR Egipat: intenzivirati saradnju na polju trgovine, turizma i poljoprivredne proizvodnje

 

Novi Sad, 20. januar 2021. – Onlajn konferencija, inicirana i organizovana od strane Privredne komore Vojvodine, održana je danas sa ciljem da se unapredi i proširi saradnja između AP Vojvodine i Guvernata Aleksandrija, Arapska Republika Egipat, čemu doprinosi činjenica da dve republike, Srbija i Egipat, već više od stotinu godina imaju dobru saradnju na mnogim poljima, počev od privrede, poljoprivrede, turizma i drugo.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, bio je učesnik današnje konferencije, pored Nj.E. ambasadora Egipta u Republici Srbiji, Amr Aljovailija (Amr Aljowaily), i domaćina konferencije, predsednika Privredne komore Vojvodine, Boška Vučurevića. Na konferenciji se, pored mnogobrojnih gostiju, članova delegacija obe republike, obratio i predsednik Privredne komore Aleksandrije, Ahmed el Vakil (Ahmed El Wakil).

Guvernat Aleksandrije jeste jedan od najvećih regiona Arapske Republike Egipat, a grad Aleksandrija je jedan od najvećih trgovačkih, industrijskih i logističkih centara u Egiptu, te je stoga veoma značajan u pogledu međuregionalne saradnje sa AP Vojvodinom. Sama konferencija predstavlja uspostavljanje veze sa ovom regijom i njenim centrom, sa ciljem kreiranja povoljnog ambijenta za domaću privredu i umrežavanje domaćih privrednika sa privrednicima iz čitavog sveta.

Rečima da je neophodno sagledati prostor za saradnju koji je pred nama, sadržan u Arapskoj Republici Egipat, prostor koji do sada nije dovoljno korišćen, prisutnima se obratio pokrajinski sekretar Ivanišević, koji je dodao da je stava da se zajedničkim snagama, znanjem i resursima, kao i odličnim ekonomskim i diplomatskim vezama, može i iskoristiti, s obzirom da je Egipat i veliko tržište samo po sebi.

,,Ovaj neiscrpan prostor se može iskoristiti i u izvozu poljoprivrednih proizvoda, ali i u drugim vidovima saradnje. Poterbno je da mnogo više izvozimo u tako veliku i značajnu, mnogoljudnu zemlju. Uz Privrednu komoru Vojvodine i uz pomoć Ambasade Egipta, njihovu saradnju, a kroz konkurse Sekretarijata za privredu i turizam, u okviru resora koji su u našoj nadležnosti, potrebno je da upoznamo više stotina privrednika, pogotovo one u proizvodnim delatnostima, koje pomažemo, sa mogućnostima egipatskog tržišta i potencijalnog izvoza proizvoda na to tržište“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da turizam između Srbije, odnosno AP Vojvodine, i Egipta, ne bi trebalo da bude jednosmeran, već da je potrebno zajednički raditi na otvaranju srpskog tržišta, posebno vojvođanskog, za goste iz Egipta. ,,Danas je ta cifra nesrazmerna i velik broj domaćih turista odlazi u čuvena egipatska letovališta, ali je svakako neophodno pripremiti materijal koji ćemo predstaviti Egiptu. Siguran sam da Novi Sad, pre svega, kao predstavnica kulture i kao omladinska prestonica Evrope, Fruška gora, kao biser turizma, te Dunav, kao evropski biser, jesu nešto što se turistima iz Egipta može ponuditi i može im biti zanimljivo“, dodao je sekretar.

Predsednik PKV-a, Boško Vučurević je istakao da je logistički moguće ostvariti trgovačke, privredne i investicione kontakte sa regionima, poput regiona Aleksandrija, te da je manir vojvođanske Komore kreiranje kvalitetnog ambijenta koji će zasigurno doprineti razvoju i unapređenju izvoznih potencijala domaće privrede.

Ambasador Egipta je najavio da će u prvoj polovini tekuće godine, biti formirana međuvladina zajednička komisija Srbije i Egipta, koja će umnogome doprineti poboljšanju privredne klime između dveju zemalja, kao i donošenju sporazuma o slobodnoj trgovini, te time omogućiti bolji protok robe, usluga i ljudi na obe strane.

September 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates