Susret sa direktorom Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije HORES

Novi Sad, 14. decembar 2020. – Protekle sedmice pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, sastao se sa predstavnicima Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede – HORES. Susretu su prisustvaovali direktor HORES-a, prof. dr Georgi Genov, u prisustvu saradnika Sekretarijata i Udruženja.

HORES postoji skoro pola veka i pouzdan je i profesionalan partner javnom sektoru i ostalim socijalnim partnerima, a posebno  prilikom kreiranja opšteg privrednog i zakonskog okvira koji utiče na poslovanje i razvoj hotelsko ugostiteljske delatnosti. Član je Balkanske asocijacije hotelijera i restoratera - BAHA i Svetske asocijacije hotelijera i restoratera - IH&RA, a i vodeća je poslovna mreža u oblasti hotelijerstva i restoraterstva u Republici Srbiji.

Udruženje implementira svoje poslovne aktivnosti na način koji ga definiše kao strukovno, poslovno udruženje koje objedinjuje sve relevantne činooce koji obrazuju kadrove za hotelijerstvo, dobavljače i ostale zainteresovane subjekte, sa posebnim interesom za udruživanje, radi promocije i razvoja ugostiteljske delatnosti, zaštite esnafa, etike i povećanja konkurentnosti članica kompanija na globalnom nivou. Njihov cilj je, po rečima prof. Genova, proaktivan pristup u stvaranju što pogodnije ekonomske klime radi zaštite i promovisanja zajedničkih i strukovnih interesa svojih članica. Pored toga, sa povećanjem broja članica, ostvaruju veću reprezentativnost prema državnim organima i ostalim socijalnim partnerima. 

Na sastanku u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, istaknuta je misija Udruženja koja obuhvata povećanje konkurentske sposobnosti kroz stvaranje tržišno prepoznatljivog proizvoda visokog kvaliteta zasnovanog na ukupnom lancu vrednosti, potom istraživanje tržišta, zadovoljstva potrošača i zaposlenih, zajednički nastup na sajmovima turizma u zemlji i inostranstvu, izdavačku delatnost (Hotelski vodič, Vodič restorana, priručnici, uputstva i sl.), aktivnosti na prilagođavanju obrazovnog sistema savremenim potrebama hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i zastupanje svojih strukovnih interesa pred nadležnim državnim i drugim organima i organizacijama.

Na prvom, inicijalnom sastanku resornog Sekretarijata i uprave HORES-a, istaknute su I pojedine činjenice. U domenu poreskog sistema, zahvaljujući inicijativi HORES-a, PDV za hotelski smeštaj zadržan je na nivou od 10 odsto, a osnovana je i Akademija HORES koja prema savremenim standardima vrši obuku kadrova u hotelijerstvu i restoraterstvu (kursevi i seminari različitih nivoa). 

Pored toga, Udruženje će se u narednom period sversdno zalagati, između ostalog, za smanjenje PDV-a na usluge ishrane, smanjenje komunalnih taksi , izmenu Zakona o autorskim i drugim srodnim pravima, kao I za mnoga druga pitanja važna za poslovanje svojih članica.

Učesnici susreta su se usaglasili oko činjenice da postoji mnogo prostora za saradnju, te da će iskustva Udruženja, kao i  aktuelne aktivnosti koje sprovode, u mnogome pomoći Sekretarijatu prilikom kreiranja mera podrške namenjenih oblasti turizma i ugostiteljstva, počev već od naredne godine, kako bi bespovratna sredstva putem subvencija dala što efikasnije i dugoročnije rezultate.

September 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates