Zamenik Počuč u radnoj poseti Kikindi: Nastavak prekograničnih aktivnosti na unapređenju povezanosti Banata

Kikinda, 31. oktobar 2019. - Realizacija projekta iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji nosi naziv ,,Unapređenje povezanosti Banata 2” (eng. Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2), počela je danas početnom konferencijom Gradskoj upravi grada Kikinde, u okviru koje su predstavljene najvažnije aktivnosti i očekivani rezultati projekta, sa ciljem međusobnog približavanja ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti, uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj i obezbeđivanje optimalnih razvojnih mogućnosti obe zemlje.

Ukupna vrednost projekta je 1.311.120,35 evra, od čega se 972.418,78 evra finansira iz IPA sredstava.

Projekat predstavlja nastavak nedavno završenog i uspešno realizovanog projekta ,,Unapređenje povezanosti Banata”, a realizuje ga konzorcijum predvođen Javnim preduzećem ,,Putevi Srbije”, kao vodećim partnerom, Gradom Kikindom, Opštinom Žombolj i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, učestvovao je na otvaranju projekta istakavši da se preko fondova Evropske unije, a u saradnji sa partnerima iz Rumunuje, značajno utiče na jačanje ekonomskih veza, unapređuje infrastruktura, turistička ponuda i u mnogome poboljšava privredni ambijent u Banatu, ali i čitavoj AP Vojvodini i Srbiji. On je dodao da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat nastaviti da pruža podršku odobrenim EU projektima.

U prethodno završenom projektu, izrađena je tehnička dokumentacija i rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do graničnog prelaza Kikinda – Nakovo, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza stvoreni neophodni tehnički uslovi i bezbednosno – kontrolni standardi neophodni za promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Izgrađena je dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, a uspostavljena je i Kancelarija za informacije i promociju prekogranične ekonomske saradnje sa sedištem u Kikindi.

Novim projektom, nastaviće se aktivnosti na rekonstrukciji državnih puteva na teritoriji Grada Kikinde i Opštine Žombolj koji vode do graničnog prelaza Kikinda – Nakovo, a novoizgrađena biciklistička staza biće osvetljena solarnim osvetljenjem. Projekat će dati značajan doprinos postizanju savremenih standarda kvaliteta putne infrastrukture koja je  glavni kanal za prevoz tereta i putnika i igra važnu ulogu u poboljšanju društveno-ekonomskih standarda u čitavom prekograničnom regionu.

Zamenik Počuč je istog dana obišao i ikonopisca u Kikindi. Ovu radionicu već dugi niz godina uspešno vodi preduzetnica. Počuč je tim povodom rekao da Pokrajinska vlada i Sekretarijat pomažu očuvanje starih i umetničkih zanata u Vojvodini kroz pružanje finansijske podrške preduzetnicima koji posluju u ovoj oblasti.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates