Potpredsednik Đoković otvorio ,,BITS 2019“: Neophodna strategija održive digitalne transformacije Republike Srbije

Novi Sad, 30. oktobar 2019. - ,,Digitalna transformacija, ne samo privrede, nego i društva uopšte, u svim dimenzijama našeg življenja je postala realnost koju ostatak sveta svakodnevno konzumira. Hitno nam je potreban strateški oblikovan sistem održive digitalne transformacije“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvarajući ovogodišnju Konferenciju ,,BITS 2019“ (Best IT Solutions).

Eminentni predstavnici informaciono – komunikacionih tehnologija i industrije, kao i rukovodstvo vodećih kompanija iz ove oblasti koje posluju u Republici Srbiji, okupili su se u Kongresnom centru Novosadskog sajma, dajući stručni doprinos skupu na kom su razmatrane aktuelne teme sa inženjerskog i menadžerskog aspekta, sa ciljem da se značajnije podigne nivo konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, kroz ozbiljan stručan pristup digitalizaciji poslovnih procesa, počev od budžetiranja, podizanja profitabilnosti, preko bezbednog poslovanja, subvencionisanja i kreditiranja digitalizacije poslovanja.

Ključna tematska oblast ovogodišnje Konferencije jeste digitalna transformacija preduzeća, koja predstavlja promenu poslovnog modela promenom strategija uz pomoć savremenih tehnologija, obezbeđujući efikasniji rad i odnos sa klijentima i tržištem. Prihvatajući ovaj koncept, kompanija stvara uslove za uspešan razvoj i rast, a sve kroz optimizaciju i digitalizaciju sopstvenih poslovnih procesa.

Ističući neophodnost održive strategije digitalne transformacije, potpredsednik Đoković napominje da bi ona doprinela daljem razvoju privrede, a sa druge strane bi kulturu, življenje, korišćenje javnih servisa i usluga učinila dostupnim svakom građaninu, što bi trebalo povezati sa celoživotnim učenjem.

,,Važno je sagledati na koji način nova materijalna vrednost stvorena kroz veštine i znanja u okviru IKT sektora postaje materijalna baza koju bi trebalo da upotrebimo, ne samo za smanjenje troškova i povećanje celishodnosti poslovanja, već i kao novi kvalitet celokupnog socijalnog sistema u kome živimo“, rekao je Đoković, dodavši da gotovo da ne postoji dimenzija života pojedinca koja nije zasnovana na informaciono-komunikacionim tehnologijama, stoga će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u narednoj budžetskoj godini opredeliti značajna sredstva za digitalizaciju i inovacije.

On je dodao da se samo podizanjem kapaciteta domaćih mikro, malih i srednjih kompanija, njihovo povezivanje u kooperativne lance, te implementacija digitalnih alata i rešenja u poslovanju, može podstaći razvoj privrede.

Učesnici Konferencije se u okviru panela upoznaju sa novim poslovnim digitalnim alatima, sistemima unapređenja prodaje, sa digitalnom, komercijalnom i poslovnom transformacijom, usklađivanjem poslovanja sa Zakonom o bezbednosti informacionog sistema, kao i sa pojedinostima vezanim za upravljanje finansijama, tačnije pripremom projekata i aplikacijom za sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj.

Konferenciju treći put organizuje kompanija ,,Positive“ iz Novog Sada u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Privrednom komorom Srbije, Turističkom orgnizacijom Grada Novog Sada, Unijom poslodavaca Vojvodine, Centrom za digitalnu transformaciju  i Vojvodina IKT klasterom.

U toku Konferencije ,,BITS 2019“, održani su B2B sastanci, a veoma je značajan i ,,kutak za gejmere“ u kome učesnici imaju priliku da se upoznaju sa tehnologijom i novinama industriji video igara.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates