Potpredsednik Đoković domaćin svečane dodele sertifikata za obuke u profesionalnim i radnim veštinama mladim Romima i Romkinjama

 

Novi Sad, 17. oktobar 2019. – Nakon uspešno zavrenog prvog ciklusa kurseva u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad, danas je u Pokrajinskoj vladi održana svečana dodela sertifikata za obuke mladim Romima i Romkinjama. Obuke su organizovane kroz projekat pod nazivom „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Nemačke razvojne saradnje, a putem obuka u Edukativnom centru Novi Sad.

Na svečanoj ceremoniji, uručeno je 63 sertifikata nezaposlenim Romima i Romkinjama, uzrasta od 16 do 35 godina, će dobiti sertifikate i to za sledeća zanimanja: pekar, kuvar, frizer, pedikir, manikir, poslastičar, bravar, alatničar i rukovaoc građevinskim mašinama.

Cilj programa obuka je pružanje podrške inkluziji, ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju za rad osoba iz posebno ranjivih grupa, povećanje njihovih šansi na tržištu rada i smanjivanje dugoročne nezaposlenosti. Aktivnosti u okviru samog projekta su usmerene ka unapređenju okvira, strukture i mehanizama za sprovođenje Strategije na nacionalnom i lokalnom nivou, uz ohrabrivanje promena stavova u društvu prema marginalizovanim grupama u Srbiji.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, u svojstvu suorganizatora i domaćina svečanosti, pozdravio je učesnike istakavši da Edukativni centar Novi Sad prati Strategiju i Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja koji je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam predložio Pokrajinskoj vladi, te da je ovo samo jedna u nizu mera.

,,Smatramo da nezaposlen pripadnik romske i drugih nacionalnih zajednica, problem koji posebno pagađa marginalizovane i teško zapošljive grupe, koje su često isključene iz proizvodnih procesa, obrazovanja. Stoga smo odlučili da podržimo Edukativni centar i GIZ, da kroz obrazovne profile prepoznamo i pomenutu grupu. Sekretarijat je svojim konkursima dodatno bodovao, kako žensko preduzetništvo, tako i osobe sa invaliditetom, Rome i ostale socijalno-ugrožene kategorije stanovništva“, rekao je Đoković, dodavši da je potrebno osvrnuti se oko sebe i usaglasiti se da u našem društvu postoji velik problem, ekonomske migracije, koje jednako pogađaju sve društvene slojeve.

Ove godine, Edukativni centar je realizovao obuke iz oblasti nege kose i tela, rukovaoca građevinskim mašinama i viljuškarom, potom obuke za vođenje poslovnih knjiga, kuvare i pekari.

,,Upravo kroz prekvalifikacije i dokvalifikacije, splet mera finansijske podrške, kako za samozapošljavanje, tako i za uključivanje u već postojeće kompanije, možemo da sprečimo migratorna kretanja u našoj državi, u suprotnom, suočićemo se sa problemom nedostatka radne snage. Stoga će Sekretarijat nastojati da izdvoji dodatna sredstva i pronaći pravi model mera da sve one pod udarom socijalne nejednakosti zadržimo u Vojvodini i Republici Srbiji“, rekao je Đoković.

Projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ se odvija u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade Republike Srbije Zorane Mihajlović, koja je ujedno predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine. Aktivnosti u okviru projekta su usmerene ka unapređenju okvira, strukture i mehanizama za sprovođenje Strategije na nacionalnom i lokalnom nivou, uz ohrabrivanje promene stavova u društvu prema marginalizovanim grupama u Srbiji.

Učesnicima današnje svečanosti obratili su se i savetnik potpredsednice Vlade i predstavnik Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025., dr Nenad Ivanišević, projektni menadžer, Aleksandra Dimić-Ugrinaj, kao i mladi polaznici obuka koji su izrazili zadovoljstvo prilikom da steknu radne veštine tražene na tržištu, što će im omogućiti da aktivno traže zaposlenje, dalje se usavršavaju i postanu „kovači svoje sreće“.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates