Potpredsednik Ivan Đoković primio ambasadorku Republike Estonije Kristi Karelson

 

Novi Sad, 1. oktobar 2019. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je danas Nj.E. ambasadorku Republike Estonije u Republici Srbiji, Kristi Karelson (Kristi Karelsohn), koja danas boravi u poseti AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu.

Potpredsednik i ambasadorka su ovom prilikom razgovarali o unapređenju odnosa između Republike Srbije, AP Vojvodine i Republike Estonije. Tokom susreta razgovarano je o geostrateškim pitanjima, evrointegracijama, trgovinskoj razmeni, kulturološkim i turističkim osobenostima i potencijalima AP Vojvodine, te o razmeni iskustava i znanja između naše pokrajine i Estonije, posebno u smislu napredne e-uprave, digitalizacije i elektronskih komunikacija.

Posebne oblasti interesovanja prilikom susreta bile su i strane investicije u strateške oblasti, a sa tim u vezi i slobodne zone i poslovanje u okviru istih i poslovno okruženje za mikro, male i srednje preduzetnike, mere i koncepti podrške preduzetništvu na više nivoa.

Potpredsednik Đoković je istakao da su iskustva Estonije prevashodno u pogledu evrointegracija veoma dragocena, te da postoji prostor za jačanje saradnje u ovoj oblasti.

,,Novi Sad je svakako lider u obrazovanju i preduzetništvu, sa posebnim akcentom na IKT industriju, a shodno činjenici da je koncipiran dobar model saradnje među kompanijama, tačnije da se sve usluge obavljaju iz Novog Sada, nismo imali značajnije migracije stručnjaka. Upravo su oni doprineli tome da Novi Sad postane evropska prestonica kulture. Pored toga, potrebno je osnažiti ekonomsku saradnju AP Vojvodine i Estonije, pogotovo u oblasti šumarstva i šumarske industrije, kao i industrijske proizvodnje i sirovina, kulture i turizma“, rekao je Đoković.

On je dodao da iako Estonija i Srbija nemaju otvorenih pitanja u pogledu bilateralne saradnje, postojeća bi mogla biti znatno intenzivnija, te da postoji prostor za dogovaranje i dalju saradnju koja bi mogla biti usmerena ka potpisivanju sporazuma o međuregionalnoj saradnji, kao i saradnji među predstavnicima privrede.

Susretu je prisustvovao i ataše Ambasade Republike Estonije u Republici Srbiji, Kenet Kopamis (Kenneth Kopamees).

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates