Povezivanje ljudi, tržišta i stvaranje novih kulturnih obrazaca u Dunavskom slivu u fokusu 8. Dunavskog biznis foruma

Novi Sad, 26. septembar 2019. - Konferencija za medije povodom predstojećeg 8. Dunavskog biznis foruma, koji se održava 3. i 4. oktobra 2019. godine u Master centru Novosadskog sajma, održana je danas u Skupštini AP Vojvodine, čiji je domaćin bio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, koji je i učesnik Foruma.

Dunavski biznis forum je jedan od najznačajnijih regionalnih skupova, posvećen implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njen odgovoran i održiv razvoj. Ove godine, pored zemalja iz regiona, zemalja EU, učestvovaće i gosti iz Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Vijetnama i Indonezije.

Pored potpredsednika Đokovića, predsednik Programskog saveta Foruma, prof. dr Radovan Pejanović, izvršni direktor Foruma, Vlado Markanović, kao i gosti i Slovenije, koji su suorganizatori Foruma, govorili su o pripremama za 8. Foruma, učešće predstavnika privrede, politike, kulture i medija iz 14 zemalja Podunavlja u sprovođenju Dunavske strategije.

S obzirom da je Dunavska strategija jedan od značajnijih razvojnih programa, te da je izazov i motiv za sve generacije, posebno zbog činjenice da u Dunavskoj regiji živi oko 100 miliona ljudi, potpredsednik Đoković je istakao da je osmi put Forum pod okriljem Pokrajinske vlade i Media Inventa, te da stvaranje nove materijalne vrednosti i saradnja u regionu Dunava dovode do stvaranja novih kulturnih obrazaca u njegovom slivu.

,,Dobar životni standard, ujednačena kultura preduslov su da će privreda i turizam, nauka, moći da slede na pravi način Dunavsku strategiju. Mešovite su teme ovogodišnjeg Foruma, sami govornici su ljudi koji su bitni na međunarodnoj i domaćoj sceni, od gastronomije, turizma, sve do inovacija i digitalizacije, te biznisa kao pretpostavke razvoja. Siguran sam da će ovaj skup poslati, kao i prethodnih godina, jaku poruku i postići zajednički dogovor privrede, nauke, nevladinog sektora duž celog toka Dunava“, rekao je Đoković.

On je dodao da će uz pomoć rezultata i zaključaka koji budu postignuti na Forumu, svi učesnici na ispravan način moći da pristupe ne samo akademskoj misli zemalja koje su inkorporirane u Dunavskoj strategiji, već i fondovima i projektima koji su predviđeni ovom Strategijom.

„Dunavski biznis forum“ je plod privatnog i javnog partnerstva, tačnije saradnje ,,Media Invent“ d.o.o. i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, sa ciljem da se promoviše i afirmiše Dunavska strategija. Ove godine, osmi po redu Forum se organizuje pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada, u organizaciji ,,Media Invent“ d.o.o., Unije poslodavaca Srbije, Udruženja za evropsku teritorijalnu saradnju ,,TERIS“ sa sedištem u Sloveniji, Instituta evropskih regiona iz Salcburga i klastera ,,Ekopanonia“ iz Novog Sada.

Ciljevi ovogodišnjeg Foruma su i unapređenje saradnje Srbije sa susednim i drugim evropskim zemljama, povezivanje ljudi, ideja, tržišta i njihovih potreba, izgradnja infrastrukture, razvoj energetskih sistema, upotreba kulture i kulturoloških obeležja, stvaranje optimalnih uslova za jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta, promocija održivog razvoja, konkurentnosti, bezbednosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, socijalne politike, javnog i privatnog partnerstva, te kreiranje platforme za institucionalne i korporativne lidere.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates