Susret potpredsednika Ivana Đokovića sa predstavnicima švedske konfederacije sindikata - Landsorganisationen i Sverige (LO)

 

Novi Sad, 24. septembar 2019. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, razgovarao je danas sa predstavnicima švedske konfederacije sindikata - Landsorganisationen i Sverige (LO), a povodom njihove radne posete AP Vojvodini, gde sa Savezom samostalnih sindikata Vojvodine sprovode značajan projekat u oblasti bezbednosti i zaštite na radu, te ostvarivanja prava i sloboda radnika.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, naveo je da njegov sindikat u saradnji sa Sindikatom ,,LO“, iz Geteborga, koji predstavlja nacionalni sindikalni centar, sprovodeći značajne projekte, ujedno jača i unapređuje postojeću međunarodnu saradnju sa socijalnim partnerima iz Švedske.

Potpredsednik Đoković je istakao velik napredak koji je ostvaren u okviru rada Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta PSES, čiji je član, za koji tvrdi da sprovodi i inicira ideje bliske svim socijalnim partnerima koji učestvuju u njegovom radu, te da je započeta nova era koja ne podrazumeva samo pregovaranje, već i kreiranje zajedničkih programa.

,,Razvijamo lokalne socijalno-ekonomske savete pružajući im, kao resorni sekretarijat, finansijsku podršku putem javnih poziva, mera podrške, dok će sami sindikati i u narednom periodu nastaviti da sprovode započete ideje i stavove. U Vojvodini je trenutno devet takvih saveta, ali se u narednom periodu, predviđa još sedam, što je značajno dostignuće u kratkom vremenskom roku“, rekao je Đoković.

On je podsetio prisutne na ishod zajedniče sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, krajem protekle godine, održanoj na inicijativu PSES-a pri čemu je postignut dogovor da se jednom godišnje održava sednica dva saveta, te da na svaku sednicu republičkog SES-a, bude pozvan predstavnik i PSES-a.  Zahvaljujući ovoj inicijativi PSES-a, osnovano je republičko radno telo čiji članovi postavljaju strategiju, daju predloge i mere koje bi trebalo sprovoditi zarad sprečavanja ekonomskih migracija.

Predstavnici švedskog krovnog sindikata su sa domaćinima razmenili informacije o aktuelnom stanju u privredi dve zemlje, unapređenju socijalnog dijaloga, perspektivi regionalnog i lokalnog razvoja, kao i o pojedinostima evrointegracija i mogućnostima korišćenja pretpristupnih fondova.

Švedska konfederacija sindikata - Landsorganisationen i Sverige (LO),krovna je organizacija koja okuplja čak četrnaest švedskih sindikata koji organizuju uglavnom radnike ,,plavih ogrlica". Konfederacija koja okuplja oko 1,5 miliona zaposlenih, osnovana je 1898. godine i plod je inicijative Skandinavskog kongresa rada i Švedske socijaldemokratske partije, koju su gotovo u celosti sačinjavali sindikati.Svojim programima, ,,LO“ se bori za one koji ostvaruju male prihode, posebno one koji žive u ruralnim područjima, gde su evidentnije socijalne posledice ekonomske i klimatske tranzicije.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates