Svečano otvoren VI Međunarodni festival savremene fotografije u Novom Sadu

 

Novi Sad, 29. avgust 2019. - Šesti po redu Festival fotografije pod nazivom „24. kadar“, u organizaciji Foto komune, održava se ove godine se od 26. avgusta do 8. septembra u Sportskom i poslovnom centru u Novom Sadu i okuplja 24 fotografa iz šest evropskih zemalja. Festival je putem javnog poziva namenjenog manifestacijama od značaja za razvoj turističkog potencijala AP Vojvodine, podržan od strane Pokrajinskog sekretrijata za privredu i turizam.

Od svog nastanka 1839. godine, fotografija kao poseban medij, značajno je promenila način na koji posmatramo svoje okruženje i svet. Prevazilažeći usko profesionalne granice, fotografija je krajem dvadesetog veka doživela još jednu revoluciju uvođenjem digitalne fotografije, a potom i umetničke fotografije. Ova grana umetnosti je zainteresovala mnoge kreativne pojedince koji svojim darom i vizurom zaustavljaju vreme. Fotograf, svojim darom, svakako može svaki kadar pretvoriti u umetničko delo.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, svečano je otvorio Festival rečima da fotografija ima izuzetan privredni potencijal, te da sve zabeleženo na fotografskom papiru, u digitalnom obliku, je roba koja se iznosi na tržište.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je, prepoznavši značaj ove delatnosti, opredelio budžetska sredstva koja kroz turizam i kreativnu ekonomiju čine ekonomski podsticaj društvu, dok sa druge strane, kroz turizam i kulturu stvaraju novu predstavu o nama. Celokupna strategija Vojvodine u pogledu turizma i brendiranja turističkog proizvoda mora da bude vezana za titulu koju Grad Novi Sad nosi kao prestonica kulture. Svaki stanovnik ovog prostora bi trebalo da se uključi u ,,bojenje kulturne bojanke“ Grada Novog Sada i to ne samo putem organizovanja manifestacija, već i pojedinačnim ulogama svakog od nas“, rekao je Đoković.

Na svečanom otvaranju se obratio i osnivač Festivala savremene fotografije ,,24. Kadar“, dr Ranko Đurović.

U vreme održavanja Festivala fotografije, odigraće se i takmičenje 24 fotografa koji su učestvovali na festivalu u prethodnih pet godina. Osim Srbije, u finalu se takmiče, fotografi iz Austrije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Moldavije, a pravila takmičenja nalažu da svaki učesnik dobije listu od, simbolično, 24 teme za čiju realizaciju su vremenski ograničeni, podeljeni u dve grupe i na koje bi trebalo da odgovore jednom, najboljom, fotografijom.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates