Potpredsednik Đoković na okruglom stolu o kreiranju javnih politika u Vojvodini u oblasti privrede i turizma u okviru procesa evrointegracija: Cilj nije samo članstvo, već suštinska transformacija

 

Novi Sad, 24. jun 2019. – Danas je održan okrugli sto povodom predstavljanja dokumenta o strateškom pristupu kreiranja javnih politika u AP Vojvodini, u oblasti privrede i turizma, u kontekstu pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom, a koji su zajedno pripremili Evropski pokret Novi Sad i Centar za evropske politike iz Beograda. Naručilac i inicijator ovog dokumenta, koji sadrži sedam suštinskih smernica, je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, sa ciljem da pruži primer ostalim sekretarijatima kako bi trebalo postupati i na koji način izvršiti sistemski pristup i reformu unutar sopstvenih administrativnih kapaciteta, a u postupku evrointegracija.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je da je Sekretarijat u proteklih godinu i po dana aktivno radio na prepoznavanju svojih obaveza, kao i svih pitanja koja se odnose na resore i nadležnosti, a koje su direktno povezane sa evrointegracijama.

,,Овакав стратешки приступ постављању позиције Секретаријата у односу на преговоре је последица потребе да се отворимо ка јавности, те да привреду и грађане упознамо са будућим обавезама које ће донети нови законодавни оквир у прилагођавању наше земље Европској унији. Настојаћемо да појачамо административне капацитете. Припремаћемо се и прилагођавати заједно са преговарачким тимом и другим органима не само акте који су у нашој надлежности, него и све законске прописе који би требало да се у будућности односе на грађане Војводине, као и да изнесемо ставове приликом њихове израде“, рекао је Ђоковић, додавши да је неопходно да као друштво целисходније учествујемо у формалним оперативним процесима преговарања, али и да баштинимо политичке и културне вредности ЕУ.

Potpredsednik Đoković je podsetio da su Republika Srbija i AP Vojvodina protekle godine na zajedničkoj sednici dveju vlada potpisali zajednički Protokol o saradnji u evrointegracijama, na osnovu čega je započeta izrada pokrajinske platforme, kao i preduzimanje niza operativnih mera kako bi i Vojvodina bila jednako uključena u pregovarački proces. Ovaj memorandum ima za cilj unapređenje razmene informacija, procesa učenja, kao i načina praćenja tok pregovora na pokrajinskom i lokalnom nivou, istovremeno spremajući se za sprovođenje, kao najvažniju fazu čitavog procesa.

Đoković je dodao da se Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, shvativši to kao obavezu, upustio u postupak izrade dokumenta o kreiranju javnih politika, koji će u narednim godinama poslužiti kao polazna tačka za korišćenje benefita koje pregovarački proces može doneti resorima privrede, turizma, rada i zapošljavanja koji su u nadležnosti Sekretarijata. Prema njegovim rečima, dokument će po okončanoj izradi biti javno dostupan na uvid.

Prof. dr Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, je sagledavajući period od samog početka otvaranja pregovora, do danas, istakla da ,,nikada nije dovoljno dobro“, te da je samo sprovođenje ovog dugotrajnog procesa sada i u rukama pokrajinske i lokalne administracije. Mišćević navodi da su ključne tačke pregovora otvaranje poglavlja, tačnije do kraja sedmice će biti otvorena nova dva, što u mnogome zavisi od država članica. Ona dodaje da je spremno pet poglavlja, a to su poglavlje 9 - finansijske usluge, poglavlje 4 - sloboda kretanja kapitala, ali su predata i poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, transporta i poglavlje o transevropskim mrežama.

Jedan od autora ovog dokumenta i suorganizator današnjeg okruglog stola jeste Evropski pokret, koji je jedna od najstarijih organizacija u Srbiji koja se zalaže za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, počev od 1992. godine, sa ciljem da se implementiraju standardi EU u svim sferama našeg društva, politike, privrede i drugo. U okviru aktuelnih pregovora o pristupanju biće definisano na koji način i pod kojim uslovima će Republika Srbija ući u EU. Potrebno je omogućiti široj javnosti uvid uz opsežnije i potpunije informacije o samom postupku, kako bi transformacija koju donosi proces pristupanja EU zaživela u praksi. 

Na pitanje o razlozima za donošenje ovakvog dokumeta i o značaju istog, potpredsednik Evropskog pokreta, Aleksandar Simurdić, ističe da sama statistika sprovedena među zemljama koje su prošle kroz pristupne pregovore kazuje da je bezmalo dve trećine evropskog zakonodavstva i njegove implementacije vezana za srednji i lokalni nivo, ali da to nije jedini način uključivanja administracije.

,,Kroz takav mehanizam približavate se građanima, dok usvajate i implementirate princip supsidijarnosti kao jedan od bazičnih principa funkcionisanja EU, pri čemu ste sve bliži građanima, otvarajući dijaloge, jer u konačnici, građani su ti koji takav proces moraju doživljavati kao svoj. Mora postojati kontinuiran dijalog“, rekao je Simurdić.

U diskusiji su učestvovali i član Užeg pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Nebojša Lazarević, i potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, dr Vladimir Međak.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates