Potpredsednik Ivan Đoković na otvaranju 13. Međunarodnog i regionalnog „Subotičkčkog sajma 2019”

 

Subotica, 30. maj 2019. - Trinaesti po redu trodnevni Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” otvoren je u subotičkoj Hali sportova. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se okupljenim učesnicima i posetiocima, a sajamsku manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Grada Subotica, Bogdan Laban.

Sajam se održava na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora, a u okviru 33 štanda, predstaviće se 190 izlagača iz Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Češke i Srbije, dok je Italija zemlja partner. Program Sajma predviđa i poslovni forum, B2B razgovore, kao i tribine, predavanja i prezentacija inostranih i domaćih kompanija.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, je istakao da je Grad Subotica lokomotiva privrednog razvoja cele Vojvodine i naglasio da je posebno ponosan na projekat izgradnje akva parka na Paliću, koji bi trebalo da bude katalizator daljih investicija i razvoja Palića kao turističke destinacije.

,,Trasa kojom je krenulo najviše državno rukovdstvo na pravi način je isprađena i izneta, uprkos svim teškoćama, pre svega na teritoriji Subotice i Novog Sada, a tu su i sremske lokalne samouprave koje odskaču od ostalog dela države u pogledu investicija”, rekao je Đoković, dodavši da se značaj Italije kao zemlje partnera ogleda u činjenici da su investicije italijanskih kompanija su na drugom mestu u AP Vojvodini, sa 9,7 odsto učešća u direktnim investicijama.

,,Do sada je investirano više od 842 miliona evra, pre svega u agroindustriju, sektor oplemenjivanja, ali i finasijski sektor u Vojvodini“, napomenuo je Đoković.

Gradonačelnik Bogdan Laban je izrazio zadovoljstvo što godina u kojoj Italija i Srbija obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, kao i deset godina strateškog partnerstva, protiče u znaku dobrih odnosa i između Grada Subotice i Ambasade Italije, otvaranja novih pogona italijanskih investitora, intenziviranja privredne saradnje sa italijanskim kompanijama i investitorima, te unapređenja kulturnih veza sa Italijanskim kulturnim centrom.

,,Sajam u Subotici je mesto susretanja privrednika, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju kontakti. Značaj se ogleda i u tome što promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje“, rekao je Laban.

Ovogodišnji Sajam u Subotici je fokusiran na IKT sektor i uticaj digitalizacije na razvoj privrede i unapređenje tržišta, odnosno na povezivanje informacionih tehnologija sa ostalim privrednim granama, potom na saradnju privrede i akademske zajednice i na važnost dualnog obrazovanja, s obzirom da je Grad Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Republici Srbiji, gde se od školske 2016/2017. godine dualno obrazovanje sprovodi čak u tri subotičke srednje škole. Na ovaj način grad stimuliše upis učenika na deficitarne obrazovne profile, a dodeljuje i stipendije učenicima koji pohađaju ovakav tip nastavnog programa.

Na svečanom otvaranju obratili su se i ekonomski ataše Ambasade Republike Italije u Beogradu, Fabricio Kosimi, i direktor Sektora za regionalne privredne komore pri Privrednoj komori Srbije, Miloš Jelić.

Izvor multimedijalnog sadržaja: Subotica info: https://www.subotica.info/

March 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates