Sve uspešniji Dani vina u Rivici: ,,Kad Sremci hoće i kapije se ždrebe“

 

Manifestacija u Domu kulture Rivica

Član Organizacionog odbora manifestacije i voditelj programa Goran Eror

Irig/Rivica, 2. mart 2019. – U Domu kulture u Rivici, Opština Irig, protekle večeri je upriličeno svečano otvaranje manifestacije 18. ,,Dani vina“, koju je otvorio predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević. Na otvaranju prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, predsednik opštine Irig, Stevan Kazimirović, i predsednik MZ Rivica, Slaviša Smiljanić.

potpredsednik Ivan Đoković dobitnik Povelje počasnog građanina Rivice

Potpredsednik Đoković, kome je uručena Povelja počasnog građanina Rivice, je istakao da je Rivica zaslužila da dobije ,,ličnu kartu Vojvodine“ jer je ovo malo mesto pokazalo da predstavlja nezaobilazan deo njenog identiteta, te da se Rivica sa razlogom upisala na kulturnu mapu Vojvodine i nečega što je u Vojvodini utkano.

,,Čast i obaveza je nositi atribut građanina Rivice. Sve one vrednosti koje nosi Rivica, uključujući i ovu manifestaciju, potvrđuju da je ono najgrađanskije selo u našoj zemlji. Vino je magnet koji privlači ne samo novac, već i nove ljude koji bi trebalo da donesu i nova iskustva. Namera nam je da još više sredstava izdvojimo za ovu namenu u narednom periodu i promovišemo, protežiramo i propagiramo u međunarodnom formatu čitav region Fruške gore, upoznajući širok diplomatski, privredni i turistički auditorijum sa kulturnim bogatstvom koje nosi ovaj kraj“, dodao je Đoković.

Povelje počasnog građanina su uručene i dr Vuku Radojeviću, Todoru Toši Periću preduzetniku iz Iriga, Savi Joviću vlasniku vinarije ,,Mačkov podrum" i Miroslavu Kovačeviću vlasniku vinarije ,,Kovačević". Specijalno priznanje je, pored proizvođima vina, uručeno i Radio-televiziji Vojvodine, za izuzetan doprinos unapređenju prepoznatljivosti fruškogorskih odličja i vinsko-gastronomske kulture i promovisanju ove manifestacije u Rivici.

dr Vuk Radojević dobitnik Povelje počasnog građanina Rivice

Vuk Radojević je naveo da ovakve manifestacije doprinose afirmaciji proizvodnje vina, podizanju nivoa vinske kulture, stoga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu finansira i pomaže njihovo održavanje, jer je to način da očuvamo tradiciju i negujemo običaje.

,,Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je prvi put, pre dve godine, prepoznao potrebu da subvencioniše proizvodnju vina, jer vino zaista jeste jedan od brendova Vojvodine. Zajedno sa vinarijama uloženo je oko milion evra u novu opremu, a po prvi put su od 2017. godine izdvajana sredstva za podizanje novih zasada vinograda. Čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade oslikava se kroz kupovinu vinskog analizatora smeštenog na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, dostpunog svim vinarima po izuzetno pristupačnim uslovima, što značajno poboljava kvalitet vina i utiče na smanjenje troškova proizvodnje“, rekao je dr Radojević, dodavši da je u planu nabavka mobilne punionice koja bi bila dostupna svim vinarima.

Otvarajući ovu manifestaciju, predsednik PKV-a, Boško Vučurević je podsetio na njen  privredni i turistički potencijal, posebno sa aspekta mape evropskih vinskih regija čiji je Vojvodina postala deo. Vučurević je dodao da PKV ulaže velike napore da pruži adekvatnu pomoć proizvođačima vina, kako bi se povećao kvalitet proizvodnje i usluge, a male sredine pretvorile u turističke destinacije, te sa stručnim timom Komore organizuje nekoliko stručnih studijskih putovanja, pretežno u Mađarsku. 

predsednik PKV Boško Vučurević svečano otvorio 18. Dane vina u Rivici

,,Dani vina“ je turističko privredna manifestacija, takmičarskog karaktera koja je vremenom postala najveća vinska manifestacija u Sremu. Organizatori ističu da je ove godine čak 219 uzoraka vina dostavljeno na ocenu, a 12 vrhunskih enologa je dalo svoj sud. Preko 60 izlagača dovoljan su pokazatelj da ova manifestacija, koja ove godine slavi punoletstvo, je po svim relevantnim parametrima u porastu, stoga, posledično, Rivica okuplja sve veći broj znatiželjnih posetilaca, ljubitelja autohtonih vina i čari sremske gastronomije.

Svečanosti su prisustvovale i delegacije iz Republike Srpske, Republike Severne Makedonije, predstavnici Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, univerziteta, kao i počasni građani Rivice, vinari i proizvođači prehrambenih proizvoda.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates