Đoković predsedavajući 13. sednicom PSES-a: Uočeno je konstantno usaglašavanje stavova socijalnih partnera

 

Novi Sad, 27. decembar 2018. – Poslednja sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta u 2018. godini, održana je danas u prostorijama Skupštine AP Vojvodine, kojom je predsedavao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Na sednici je razmotrena Informacija o usvojenoj Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu. Socijalnim partnerima, koji su i članovi Saveta, dostavljena su dodatna pojašnjenja, kao i odgovori na pitanja povodom najznačajnijih programskih aktivnosti od posebnog značaja za zaposlene i poslodavce, kao i za okonlosti u okviru tržišta rada i privrednih tokova.

Potpredsednik Đoković je, predsedavajući sednicom PSES-a, istakao da, činjenica da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam smanjen za narednu godinu, nije uticala na rad PSES-a, već je deo sredstava koji je nedostajao za tehničko funkcionisanje, kao i sredstva za predstojeći konkurs za formiranje socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou, izdvojen iz resora privrede i turizma na srazmeran način. Đoković je ovom prilikom najavio da će konkurs sa ukupnim sredstvima od 15 miliona dinara biti raspisan i sproveden u 2019. godini za finansijsko podsticanje formiranja lokalnih SES-ova.

Podsetimo, na zajedničkoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, održanoj na inicijativu PSES-a ovog meseca, postignut je dogovor da se jednom godišnje održava sednica dva saveta, te da na svaku sednicu republičkog SES-a, bude pozvan predstavnik i PSES-a. Učestvujući u radu republičkog SES-a u Pirotu 25. decembra 2018. godine, Đoković je članove PSES-a ovom prilikom izvestio da je predviđeno osnivanje republičke radne grupe čiji bi članovi bile najeminentnije relevantne institucije koje bi trebalo da postave strategiju i daju predloge i mere koje bi trebalo sprovoditi zarad sprečavanja ekonomskih migracija, te doprinesu povratu ljudi u zemlju, ili, pak, da se pridobiju nova lica sa drugih radnih tržišta.

Đoković dodaje da je potrebno uputiti predlog ispred Pokrajinske vlade i socijalnih partnera sa teritorije AP Vojvodine, koji će sadržati predloge predstavnika, stručnih lica u datim oblastima radnog prava, socijalne politike i demografije, a koji će biti upućen novoformiranom radnom telu.

Usvojen je Izveštaj o održanoj Konferenciji PSES-a pod nazivom „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“, koja je 14. decembra okupila predstavnike socijalnih partnera na svim nivoima oko značajnih socijalnih tema. U Izveštaju se navodi zaključak potpredsednika Đokovića da se ekonomija u poslednjih nekoliko godina transformisala u rastuću ekonomiju sa niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom, stabilnim bankarskim sistemom i oporavkom tržišta rada, te da osnovu za dalje ubrzanje privredne aktivnosti bi trebalo da omogući nastavak strukturnih reformi, povećanje investicija i proizvodnje u izvozno orijentisanim privrednim delatnostima. On takođe navodi da je na konferenciji predstavljen jedinstvena sistematična analiza ekonomskih pokazatelja u Republici Srbiji i AP Vojvodini, a u odnosu na region, svet i na osnovu više relevantnih, uporednih indikatora.

Članovi Saveta su razgovarali i o efektima i značaju organizacije godišnje  konferencije PSES-a, koja je ove godine održana 14. decembra sa fokusom na probleme zaposlenih i tržišta rada.

PSES je na današnjoj sednici razmatrao i dokumentaciju u vezi sa materijalno-finansijskim poslovanjem Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta. Usvojen je Finansijski plan prihoda i rashoda Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za 2019. godinu, a doneta je i Odluka o dodeli sredstava socijalnim partnerima, s obzirom na činjenicu da je racionalnim poslovanjem PSES-a u tekućoj godini ostvarena znatna ušteda sredstava.

September 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates