Đoković sa Evropskim pokretom u Srbiji i Fondacijom „Konrad Adenauer“ o unapređenju preduzetničke klime: Potreban nam je nov strateški model u Vojvodini

 

Novi Sad, 12. decembar 2018 - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, održao je danas radni sastanak u Skupštini AP Vojvodine na kome je predstavljena značajna studija pod nazivom „Pravci razvoja sektora MSPP u Vojvodini – Platforma za razvoj sektorskih politika“, koju su pripremili Evropski pokret u Srbiji i Fondacija „Konrad Adenauer“.

Sastanku su prisustvovali direktor Fondacije, Norbert Bekman Dirkes, autori studije dr Biljana Viduka i dr Robert Molnar, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad, Aleksandar Simurdić, kao i predstavnici kompanija, mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnici predstavljenih u studiji.

Potpredsednik Ivan Đoković je, ističući značaj unapređenja preduzetništva kroz mikro, mala i srednja preduzeća, počev od lokalnog nivoa, istakao da je preduzeća neophodno adekvatno usmeriti ka profitabilnim tržištima.

,,Mikro, mala i srednja preduzeća čine 96 odsto od ukupnog broja privrednih subjekata u AP Vojvodini. U ovoj oblasti je zaposlen veliki broj ljudi. Merama podrške, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prati i pomaže malo i srednje preduzetništvo kroz nabavku mašina, opreme, softvera, repromaterijala, a fokusirani smo i na određene socijalno-ugrožene kategorije, zatim žensko preduzetništvo i kreativnu industriju. Usmereni smo na sve one oblike privređivanja koji mogu da donesu nove inovativne delatnosti, ili, pak, da ostvaruju nove materijalne vrednosti, ali i da jačaju izvozni potencijal“, istakao je Đoković.

On dodaje da samo nova vrednost, osavremenjavanje kroz digitalizaciju i inovacionu proizvodnju može da doprinese jačanju sektora preduzetništva.

,,Potrebno je kreirati politiku, u smislu povećavanja zarada, broja radnih mesta, omogućavanje ljudima da se sami prihvate preduzetničkog poduhvata, uz podsticanje države da se upuste u rizik samozapošljavanja, te tako sprečiti dalje ekonomske migracije ljudi u inostranstvo, s obzirom da može da usledi demografska katastrofa“, naglašava Đoković.

Prema rečima Bekman-Dirkesa, mala i srednja preduzeća jesu osnov razvoja svakog društva, te da je razlog podrške i objavljivanja ove studije unapređenje uslova rada ovih preduzeća kako bi bila u mogućnosti da pruže veći doprinos razvoju društva. Kako bi se navdeno realizovalo, on pominje neophodnost tri važne stavke, dobro funkcionisanje uprave na svim nivoma, zatim uređen pristup tržištu, kao i kvalitetna obuka i edukacija.

Direktor Fondacije dodaje da je izabrana AP Vojvodina kao eksperimentalni region za dalji rad na pitanju unapređenja preduzetničke klime, a kako bi se unapredila konkurentnost preduzeća, odnosno njihova sposobnost da posluju u okvirima Evropske unije, kroz smanjenje birokratije i ubrzanje donošenja odluka.

Ova analiza pripremljena od strane Evrospkog pokreta u Srbiji-lokalnog veća Novi Sad (EpuS-Novi Sad), u partnerstvu sa Fondacijom ,,Konrad Adenauer“, može predstavljati platformu za otvaranje diskusije među relevantnim akterima, ali i iniciranje procesa izrade strategija razvoja ključnih sektora u narednom periodu.

Analizom privrednog ambijenta i stanja u privredi Vojvodine koja je predstavljena u studiji, izdvajaju se četiri sektora privrede sa potencijalom za rast i razvoj, a to su prehrambena i IKT industrija, metalsko-mašinski sektor, kao i sektor gume i plastike.

September 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates