Jedanaesta sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta u znaku predstojeće konferencije posvećene zapošljavanju i tržištu rada

Novi Sad, 8. oktobar 2018. - Jedanaestom sednicom Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, kojom je predsedavao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvorena su mnoga pitanja prevashodno u vezi sa organizovanjem treće po redu godišnje konferencije PSES, koja je najavljena za prvu polovinu decembra ove godine, pod nazivom „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“.

Konferencija će biti održana pod pokraviteljstvom Pokrajinske vlade, dok će ključni nosioci tematike ovogodišnje konferencije će biti reprezentativni sindikati, koji će izlagati i diskutovati o aktuelnim problemima zaposlenih kao i nadolazećih problema tržišta rada, vezanih za „odlivom mozgova“, posebno mladih i kvalifikovanih radnika. U radu sindikata učestvovaće i pružiti podršku ostali socijalni partneri.

Na sednici je Unija poslodavaca Vojvodine istakla probleme koji se javljaju u ženskom preduzetništvu, posebno izdvojivši aktivnosti i mere koje predlažu za rešavanje ovog socijalnog problema, kao i društvenog, ekonomskog i socijalnog položaja žena.

Tim povodom je Đoković rekao da je upravo Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prvi uveo praksu da se u konkursima dodatno i kumulativno boduju žene, i kao osnivači i kao direktori, čime se stimuliše žensko preduzetništvo.  Naglasio je da je ustavni princip zaštite zaposlenih žena i žena majki dosledno razrađen Zakonom o radu, ali ovakva zaštita nije institucionalizovana za žene u preduzetništvu, zbog čega je neophodno što pre doneti poseban zakon. Pokrajinski socijalno-ekonomski savet je potom zauzeo stav kojim podržava sve mere nadležnih državnih institucaija u osnaživanju žena u privrednom životu, zahtevajući hitno delovanje u donošenju Zakona o socijalnom preduzetništvu, pa čak i donošenje Zakona o ženskom preduzetnišvu, kao  lex specialisa, kojim će se sveobuhvatno urediti ovo pitanje.

Povodom Informacije o stanju tripartitnog socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava u gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine, ocenjeno je da je ono još uvek nezadovoljavajuće. Zbog toga je neophodno preduzimanje dodatnih stimulativnih mera, kao podsticaj za osnivanje socijalno-ekonomskih saveta u svim lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine. Usvojen je zaključak kojim se predlaže Pokrajinskoj vladi AP Vojvodine da opredeli dodatna sredstva namenjena lokalnim samoupravama kao podršku za osnivanje i rad lokalnih saveta.  Intencija je da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam ova sredstva dodeljuje lokalnim samoupravama po raspisanom konkursu u narednoj godini.

September 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates