Đoković: Susret sa delegacijom grada Ningbo važan za unapređenje saradnje pokrajina Vojvodine i Džeđang

 

Novi Sad, 01. oktobar 2018. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se sa delegacijom grada Ningbo, kineske pokrajine Džeđang, koja boravi u višednevnoj poseti AP Vojvodini. Poseta kineske delegacije, na čelu sa zamenikom direktora Privredne komore grada Ningbo, Miao Jongfaom, ima za cilj upoznavanje sa resorima privrede i turizma na međuregionalnom nivou, sa planovima, konceptima i podsticajnim merama, kao i kapitalnim investicionim projektima u okviru relevantnih oblasti.

Pored predstavnika Privredne komore Ningboa, prisutni su bili i predstavnici istraživačkog centra pri Komori, Ekonomski naučni komitet Grada Ningbo, predsednik Asocijacije kineskih privrednika Vojvodine, Junvei Zou, kao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast privrede, Branislav Bandić.

Ističući činjenicu da je grad Ningbo grad pobratim sa Novim Sadom, te da su u toku pripreme za formalno uspostavljanje saradnje Vojvodine sa pokrajinom Džeđang, Đoković je pomenuo i lična iskustva koja nosi nakon posete ovom velikom kineskom privrednom centru, te da je sa aspekta kulture i istorije, spoznao da je bezmalo čitava kineska civilizacija potekla sa tla ove i okolnih pokrajina.
,,Njihova trgovina i privreda, kao i jedna od najvećih svetskih luka i tamošnja brodogradnja predstavljaju polaznu tačku puta svile. AP Vojvodina neguje izuzetne odnose sa Kinom i mnogim njenim pokrajinama, sa kojima imamo i potpisane sporazume o saradnji na mnogim poljima. Međutim, jedna od najvažnijih lokalnih samouprava je upravo Ningbo, gde se nalazi i stalna postavka proizvoda iz Srbije i Vojvodine. Takav model sadržan u jedinstvenom izložbenom prostoru, jeste prva konkretna pomoć zemljama Balkana i 16 plus 1. Stoga je saradnja sa ovim gradom od velikog značaja, ne samo sa političkog aspekta, podizanja nivoa saradnje, već i sa stanovišta kulture, privrede, turizma i obrazovanja“, rekao je Đoković.

Učesnici susreta su razgovarali i o pitanju učešća AP Vojvodine na ,,CEEC Expo“, sajamskoj manifestaciji namenjenoj investicijama i trgovini, te o mogućnostima preduzetničke saradnje između Kine i Srbije u okviru srodnih privrednih i kulturoloških sektora. Sajam je finansiran od strane Ministarstva trgovine NR Kine, i Pokrajinske vlade pokrajine Džeđang, u organizaciji Grada Ningbo i relevantnih pokrajinskih i gradskih odseka i biroa. Predstavnici kineske delegacije su ovim putem izneli novinu, u pogledu ovog značajnog privrednog događaja, tačnije da bi od naredne godine kao počasne goste pozivali ne samo države, već i pokrajine i regije, te da bi mesto prve počasne regije zauzela upravo AP Vojvodina.

Značajno bi bilo prisustvo i učešće Vojvodine na ,,CEEC Expo“, čiji će kapaciteti u 2019. godini biti udvostručeni, i gde se, pored osnovnih aktivnosti, predviđa i održavanje simpozijuma, poslovnih foruma, okruglih stolova i stručnih panela posvećenih svetskoj trgovini i investicionim projektima na koje će biti pozvani visoki zvaničnici iz Kine i čitavog sveta.

November 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates