Ivan Đoković: Prisustvo svetskih stručnjaka u Novom Sadu zamajac kongresnom turizmu i unapređenju zdravstva u Srbiji

Novi Sad, 27. septembar 2018. - Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, domaćin je dvodnevnog stručnog skupa posvećenog novim trendovima u hirurgiji, pod nazivom „Michael Stark Course – New trends in surgical education“. Kurs organizuje Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u saradnji sa Crpsko-nemačkim udruženjem ginekologa i akušera, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam Autonomne pokrajine Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvorio je skup ističući njen prvorazredni privredno-turistički značaj, s obzirom da je ,,dovela svet u Novi Sad“.

,,Ovim skupom opravdavamo prestižnu titulu evropske prestonice kulture. Atraktivan mehanizam ovog okupljanja su ginekologija i akušerstvo, ali je ono, po svojoj prirodi, turistička i privredna manifestacija, koja ne samo da brendira Vojvodinu kao perspektivnu, naučnu turističku regiju, već, istovremeno, dovodi konzumente koji će svoj dolazak multiplikovati i u ekonomskom smislu. Ovaj skup ima politički, ali i socijalni značaj. Zaboravljamo da su u centru državnog razvoja medicina, zdravlje nacije, jer bolji i kvalitetniji život počinje upravo na klinikama za ginekologiju, dok je sve ostalo nadgradnja“, rekao je Đoković.

On je dodao da su se danas u Novom Sadu okupili Evropa i svet, ne samo da bi nam preneli svoja dostignuća u domenu ginekologije, već i da bi i naši stručnjaci preneli dostignuća koja smo postigli. Ovo je esencijalno sa aspekta obogaćivanja naše nauke, te prikazivanja svetu ,,ko smo i šta smo“.

Na otvaranju kursa, uoči početka predavanja, prisutnima su se obratili i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, prof. dr Tihomir Vejnović, pomoćnica direktora Kliničkog centra Vojvodine, prof. dr Edita Stokić, i glavni predavač kursa, prof. dr Mihael Štark.

Značajan je dolazak prof. dr Mihaela Štarka u AP Vojvodinu, s obzirom da je ovaj eminentni stručnjak svojim inovacijama u oblasti hirurgije stekao svetski ugled, modifikujući tehniku carskog reza koju je nazvao Mizgav-Ladah i kojom je smanjio traumu i ubrzao oporavak pacijentkinja porođenih carskim rezom. Učesnici kursa će imati priliku da slušaju iskustva prof. dr Tihomira Vejnovića, koji je uveo je značajnu promenu u način šivenja materice tokom carskog reza. Nove operativne tehnike carskog reza i histerektomije, za koje postoje naučni dokazi da su superiorne u odnosu na prethodne, glavna su tema ovog kursa.

Neretko hirurška praksa odstupa od doktrine, što može negativno da se odrazi na neposredni postoperativni tok, ali i na tok budućih trudnoća pacijentkinje, stoga je cilj ovog kursa da učesnici budu obučeni za izvođenje pomenutih autentičnih tehnika kroz teorijsku i praktičnu interakciju sa autorima.

November 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates