Susret sa predstavnicima poljskog Vojvodstva Lubuš: Osnažiti saradnju na svim poljima

Novi Sad, 26. septembar 2018. - U Pokrajinskoj vladi, danas se potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao sa visokim predstavnikom poljskog vojvodstva Lubuš, Tadeušom Jedržejčakom, koji ovih dana boravi u AP Vojvodini sa predstavnicima privrednog sektora koji su uzeli učešće na regionalnom poslovnom forumu u Novom Sadu.

Đoković i Jedržejčak su ragovarali o mogućnostima međuregoionalnog povezivanja, produbljivanja saradnje, kao i o intenzivnijem povezivanju univerziteta i zdravstva dve regije i obrazovnog kadra.

Tadeuš Jedržejčak boravi u Vojvodini sa grupom preduzetnika koji učestvuju na Regionalnom poslovnom forumu, koji se od 25. do 27. septembra 2018. godine održava u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, na B2B susretima zainteresovanih kompanija i privrednika, kao i predstavnika poslovnih institucija. Sektori na koje je stavljen fokus ove godine su turizam, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalo-prerađivačka industrija. Poslovni forum organizuju Skupština evropskih regija i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetnika, uz podršku Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.  

Potpredsednik Đoković je istakao značaj prijateljskih odnosa dve regije i njenih predstavnika, i podsetio na nedavne razgovore u Zjelonoj gori u vezi sa potencijalnim zapošljavanjem ljudi iz Vojvodine i Srbije. ,,Prepoznajemo potrebu za intenzivnijom saradnjom. Kod nas je došlo do snažne ekspanzije stranih investicija u automobilskoj industriji. Značajna je kineska investicija od 1.3 milijarde  dolara u fabriku autopneumatika na teritoriji Grada Zrenjanina. Kada uzmemo u obzir investicije u prethodnom periodu, značajno je istaći da će one preuzeti preostali deo raspoložive kvalitetne radne snage, a usled prisutnog odliva radne snage u inostranstvo, počele su da se primenjuju mere kako bi se radnici zadržali. Država je podigla cenu rada sa tendencijom da se to nastavi i u budućnosti, pri čemu su polsodavci izloženi konkurenciji, što domen industrijske proizvodnje približava evropskim standardima“, rekao je Đoković, osvrnuvši se i na izvesno povezivanje sektora zdravstva i visokog obrazovanja.

Đoković je ovom prilikom uputio podršku političkoj socijaldemokratskoj opciji Jedržejčaka, na predstojećim izborima u Republici Poljskoj, s obzirom da je ova politička opcija ostvarila vidne rezultate kako na lokalnom nivou, tako i u saradnji sa AP Vojvodinom.

Delegacija Vojvodstva Lubuš planira da poseti čuvena vinogorja sa ovih prostora, kao i vinarije, s obzirom na njihovu zainteresovanost za oblast vinarstva i vinogradarstva, potom Institut ,, BioSense“, kao i druge naučne institute AP Vojvodine radi što bolje razmene iskustava i primera dobre prakse.

Susretu su prisustvovali pomoćnici pokrajinskog sekretara, mr Sergej Tamaš i Branislav Bandić.

June 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates