Unapređenje regionalne saradnje preko zajedničkih projekata

Novi Sad, 20. jul 2018. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković primio je danas, sa saradnicima, delegaciju iz Češke, u kojoj su bili predstavnici Češke razvojne agencije, češke kompanije ENVIROS i Ambasade Republike Češke.

U ovom susretu, najviše je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje, te konkretnim oblicima ostvarivanja saradnje između Srbije i AP Vojvodine sa regionima u Češkoj, u okviru realizacije zajedničkih projekata u oblastima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energija i zaštite životne sredine.

Dobar primer za uspešnu saradnju koju Srbija i Češka imaju, potvrđen je i današnjom posetom, i čestitkama direktora Češke razvojne agencije Pavela Freliha, upućenim potpredsedniku Đokoviću i Pokrajinskoj vladi, povodom bespovratnih sredstva u visini 20.000 evra, koje je ova institucija izdvojila za realizaciju projekata energetske efikasnosti u AP Vojvodini.

Naime, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je, zajedno sa kompanijom ENVIROS, konkurisao za ova sredstva u martu mesecu. Zahvaljujući njima će biti izrađena projektno-tehnička dokumentacija u okviru pilot projekta, namenjenog rešenjima u oblasti energetske efikasnosti, koja će biti realizovana pet vojvođanskih opština u javnom sektoru.

Potpredsednik Đoković je istakao da Pokrajinska vlada podržava ovaj i slične projekte, koji se razvijaju u lokalnim samoupravama, i koji bi u budućnosti mogli da uključe i privatan sektor.

„Povećanje energetske efikasnosti znači i rast profita. Postoje realni potencijali za povezivanje Srbije i Vojvodine sa češkim regionima u različitim oblastima, koje treba zajednički prepoznati i realizovati poput ovog aktuelnog projekta“, istakao je Đoković podsetivši i na pozitivne primere projekata sa češkim ulaganjima u Srbobranu, Beloj Crkvi i Novom Sadu.

„Češka i Srbija imaju dobre odnose. Mnogo je zajedničkih oblasti i zajedničkih interesovanja i mi snažno podržavamo Srbiju na putu ka Evropi“, istakao je Pavel Frelih i dodao da projekti iz oblasti zaštite životne sredine, vodosnabdevanja ili energetike unapređuju društvo. On je izrazio uverenje da će i ovaj projekat biti nastavljen uz pomoć fondova Evropske unije.

Pored predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, sastanku su prisustvovali i predstavnici Razvojne agencije Vojvodine.

November 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates